ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς να χειριστείς κάποιον που δεν συμπαθείς;

Δεν κρίνουμε αλλά αν δεν είσαι cyborg δεν υπάρχει περίπτωση να μην συναντήσεις ανθρώπους στη ζωή σου που απλά να μην τους γουστάρεις από την πρώτη ματιά. Είτε πρόκειται για τον αδερφό της κοπέλας σου είτε για κάποιον από το γραφείο, είτε ακόμα και για παλιούς συμμαθητές, δεν γίνεται να μην υπάρχει κάποιος που να μη στη δίνει στα νεύρα.
Πώς όμως θα χειριστείς μια τέτοια κατάσταση; Ακολουθούν, από το στόμα των ειδικών, συμβουλές σε θέματα ψυχολογίας ώστε να αντιμετωπίσεις αυτόν/ή/ούς που δεν αντέχεις να βλέπεις μπροστά σου.

Αποδέξου ότι δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους
Όσο κι αν ελπίζουμε ότι θα συμπαθήσουμε όποιον γνωρίζουμε κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνεται. Είναι κάτι που συμβαίνει στον καθέναν μας. Τέρμα, τελείωσε, δεν ταιριάζεις με όλους. Η μελέτη, μάλιστα, του Melvyn R.W. Hamstra κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πιο πιθανό να καταβάλουμε προσπάθεια σε πράγματα που μας αρέσουν και έτσι αντίστοιχα δεν προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με άτομα που δεν συμπαθούμε και δεν μας αρέσει η παρέα τους. Δεν σε κάνει απαραίτητα κακό άνθρωπο, όπως και εκείνους αντίστοιχα.

Προσπάθησε να δεις θετικά αυτό που λένε
Η ψυχολόγος Susan Krauss λέει ότι θα πρέπει να προσπαθήσεις να δεις πόσο διαφορετικά συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Ίσως ο αδερφός της κοπέλας σου να μην υπονοούσε ότι δεν είσαι αρκετά έξυπνος ή ο συνάδελφος να μην σε υποσκάπτει, όπως νομίζεις. Το να σε κυριεύσει θυμός απλά θα σε κάνει τον κακό της υπόθεσης, οπότε κάν' τους να αμφιβάλλουν.

Έχε επίγνωση των συναισθημάτων σου
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του “The 11 Principles of Success”, Deep Patel, οι άνθρωποι μπορούν να σε τρελάνουν μόνο αν τους το επιτρέψεις. Άρα το μυστικό είναι να μην αφήσεις τον θυμό σου να βγει εκτός ελέγχου. Μερικές φορές ένα χαμόγελο και ένα νεύμα είναι αρκετό για να αποφύγεις μια άβολη κουβέντα. Το κλειδί κατά τον Patel είναι να συμπεριφέρεσαι σε όλους με το ίδιο επίπεδο σεβασμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείς με κάποιον που δεν συμπαθείς ή να κάνεις ό,τι σου λένε, αλλά θα πρέπει να είσαι ευγενικός και κόσμιος στην συμπεριφορά σου. Υπερασπίσου τις απόψεις σου χωρίς να κάνεις προσωπικές επιθέσεις και έτσι θα έχεις το πάνω χέρι.

Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά
Πολύ συχνά μια διαφωνία είναι αποτέλεσμα παρεξήγησης. Ακόμη, όμως, και αν δεν είναι τέτοιο θέμα προσπάθησε να δεις και την σκοπιά του άλλου. Μην κάνεις υπερβολικές αντιδράσεις, γιατί θα εισπράξεις κάτι αντίστοιχο, αφού τα πράγματα εύκολα μπορούν να ξεφύγουν. Συγκεντρώσου στην ουσία και στο θέμα, όχι στο πρόσωπο, είναι η συμβουλή του Patel. Αν χρειάζεσαι λίγη απομόνωση κάν' το. Είναι δικαίωμα σου να θέσεις τα όρια σου και να αποφασίζεις πότε θα μιλάς με κάποιους.