Το ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και προσφέρει για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, επτά νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, δύο προπτυχιακού και πέντε μεταπτυχιακού επιπέδου.
Έτσι, στα έξι μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτούργησαν για πρώτη φορά φέτος, θα προστεθούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο το προπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσιας Διοίκησης» και τα μεταπτυχιακά «Δημόσιας Ιστορίας», «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» και «Σύγχρονων Τάσεων στη Διδακτική της Ελληνικής Γλώσσας». Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2018, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, το προπτυχιακό πρόγραμμα «Τουρισμού» και τα μεταπτυχιακά «Εγκληματολογίας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς» και «Τεχνολογίας της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης».
«Είναι βασικό να ανανεώσουμε το εκπαιδευτικό δυναμικό μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΑΠ, Βασίλης Καρδάσης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα 1.700 μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τα 1.300 είναι μέλη ΔΕΠ σε άλλα πανεπιστήμια, κάτι που, για τον κ. Καρδάση πρέπει να αλλάξει. «Δεν είμαστε εργαστήριο παραγωγής επιμισθίων για μέλη ΔΕΠ», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι για την προκήρυξη των 1.700 θέσεων ΣΕΠ για την επόμενη τριετία, το γεγονός ότι θα λαμβάνει λιγότερα μόρια όποιος έχει περισσότερα χρόνια συνεργαζόμενος στο ΕΑΠ, είναι μέσα στο πλαίσιο ανανέωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού και δεν πλήττει όσους έχουν μόνιμη θέση στο ΕΑΠ.
Εξάλλου, ένα άλλο βασικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με τον κ. Καρδάση, είναι εκείνο των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ζήτημα για το οποίο, όπως ανέφερε «αναμένεται ρύθμιση» στο προσεχές διάστημα από το υπουργείο Παιδείας.
Αν και ο κ. Καρδάσης παραδέχθηκε ότι οι αιτήσεις για συμμετοχή στα προγράμματα έχουν μειωθεί, υπογράμμισε ότι στο ΕΑΠ έγιναν 9.500 εγγραφές φοιτητών τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο στο σύνολο των προγραμμάτων του και 1.700 νέες εγγραφές στα νέα προγράμματα που λειτουργούν φέτος για πρώτη φορά.
Μάλιστα, θα υπάρξει προσπάθεια από το ΕΑΠ, να προστεθεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο η δυνατότητα online μαθημάτων, για τους φοιτητές που δεν θα μπορούν να παρίστανται σε εκείνες τις διαλέξεις που απαιτούν την παρουσία τους.