«Δεν ξεχνάει ο ελληνικός λαός πόσο έχετε συμβάλλει, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κατά την κρίση που πέρασε. Η εκτίμηση της Ελλάδας προς εσάς είναι εμφανής. Ο ελληνικός λαός τρέφει εκτίμηση στο πρόσωπο του Βάλτερ Στάινμαγερ. Έχετε συμβάλλει στην εμβάθυνση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων όλο αυτό το διάστημα», ήταν τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά το ξεκίνημα της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με το Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.
Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Η επίσκεψή σας στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα παραμείνει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Αυτό η Ελλάδα το πράττει με μεγάλες θυσίες του λαού της. Θέλω να πιστεύω ότι οι θυσίες της Ελλάδας θα ληφθούν υπόψη, όσο αφορά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».
«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αρκεί βέβαια και οι εταίροι της να πράξουν το ίδιο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Όσο αφορά στις συνεργασίες, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους μας και την Γερμανία για μια ισχυρή Ευρώπη, διαψεύδοντας εκείνους που έσπευσαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη πιστεύοντας ότι δεν μπορεί να φθάσει στον τελικό της σκοπό.
Είμαστε εδώ για να χτίσουμε την ομοσπονδιακή Ευρώπη κάτι που οφείλει να πράξει ως χρέος απέναντι στους λαούς της και διεθνώς».
Σχολιάζοντας το θέμα της τρομοκρατίας με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε: «Καμία άλλη δύναμη στον κόσμο, δεν μπορεί να υπηρετήσει αξίες όπως η ειρήνη και η αλληλεγγύη, καλύτερα από την Ευρώπη. Είναι αποστολή της Ευρώπης να συμβάλλει στο τέλος του πολέμου στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, γιατί η Ευρώπη είναι αυτή που πρέπει να δείξει ότι με βάσει τον πολιτισμό μας, το τέλος του πολέμου δεν είναι μόνο ζήτημα γεωστρατηγικών στόχων, αλλά και εμπέδωσης της ειρήνης και του ανθρωπισμού».
Σε ό,τι αφορά την ειρήνη «είναι αποστολή της Ευρώπης και αυτό το δείχνει όλη αυτή η ανείπωτη τραγωδία των νεκρών παιδιών και το σημερινό γεγονός (σ.σ. Στοκχόλμη). Είναι αποστολή της να θέσει τέρμα στον πόλεμο στην Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Όχι μόνο γιατί υφίσταται τις συνέπειες, περισσότερο από τους άλλους, αλλά και γιατί το τέρμα του πολέμου είναι εμπέδωση της ειρήνης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Η Ευρώπη πρέπει να φερθεί στην βάρβαρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών όπως ταιριάζει σε εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πολιτισμό της δηλαδή με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Δεν νοείται ευρωπαϊκός λαός με φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες».
«Είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρώπης να υπερασπιστεί παγκοσμίως τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου απέναντι σε ακραίες πτυχές της παγκοσμιοποίησης. Έτσι θα μπορέσει να αποσοβήσει την επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης
Είναι αποστολή της ΕΕ να υπερασπιστεί την αρχή της Δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενη έτσι το κοινωνικό κράτος Δικαίου, μειώνοντας όσο είναι το δυνατόν τις ανισότητες εντός των κοινωνιών όσο και τις ανισότητες μεταξύ των λαών που απειλούν την συνοχή των κοινωνιών και τον πλανήτη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.
Η Ελλάδα είναι τόσο πολύ αφοσιωμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, ώστε και τα εθνικά της θέματα τα εντάσσει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας προς επίρρωση του λόγου του, πρώτον, τη διαβεβαίωση που είχε παράσχει στον κ. Σταϊνμαϊερ, όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ως ΥΠΕΞ της Γερμανίας, αλλά έχοντας ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της χώρας, για την επιδίωξη της Ελλάδας και της Κύπρου για λύση στο Κυπριακό σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων και στρατεύματα κατοχής.
Δεύτερον και καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάννης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή καθορίζει και τα σύνορα της ΕΕ και καμία αμφισβήτησή της δεν είναι ανεκτή.
Είπε ότι η Ελλάδα θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά αυτή περνά από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η ευθύνη δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ανήκει σε αυτούς που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.