ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος σερβικής Βουλής στον Παυλόπουλο: Στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν μαχητές του ISIS

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση, την οποία έκανε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η επικεφαλής της σερβικής Εθνοσυνέλευσης για τις φθορές που υπάρχουν σε εκκλησίες και ορθόδοξα μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου, με τη «σφραγίδα» του ISIS.

 

 

 

 

Όπως ανέφερε η Μάγια Γκοΐκοβιτς στον Προκόπη Παυλόπουλο, «εκτός από Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σερβίας είμαι και Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Για μένα είναι πολύ σημαντικό σε τι κατάσταση βρίσκεται η πολιτιστική μας κληρονομιά και τα μνημεία μας στο Κοσσυφοπέδιο. Κυρίως μιλάμε για τα μνημεία πολιτισμού, για τα νεκροταφεία, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια – ορθόδοξα χριστιανικά, όπως είναι και ο πολιτισμός μας. Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω σε τι άσχημη κατάσταση βρίσκονται αυτά τα μνημεία σήμερα. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν προσπάθειες βεβήλωσης και καταστροφής αυτών των μνημείων με έναν καινούριο τρόπο, ο οποίος δείχνει ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν μαχητές του ISIS. Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας εμφανίζονται graffiti του ISIS. Ξέρω ότι η Ελλάδα θα αξιολογήσει αυτά τα γεγονότα και ότι θα τα έχει υπ’ όψιν και στα διεθνή fora στα οποία βρίσκεται και θα αναφερθεί στο ζήτημα των μνημείων πολιτισμού».

Η Πρόεδρος σερβικής Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Ηρώδου Αττικού, είπε πως «η Ελλάδα ξέρει ότι η Σερβία είναι αφοσιωμένη στις συμφωνίες των Βρυξελλών, στον διάλογο ο οποίος υπάρχει με την Πρίστινα στα πλαίσια των συμφωνιών των Βρυξελλών. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι σ’ αυτό και πάρα πολύ σοβαροί. Κάθε αναγνώριση ή το γεγονός να γίνει μέλος διεθνούς οργανισμού εμποδίζει την Σερβία ώστε να υπάρξει πρόοδος μέσα από τις συμφωνίες των Βρυξελλών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς πώς η Ελλάδα ψηφίζει όταν υπάρχουν διαδικασίες αιτήσεων από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς. Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα στην περίπτωση της αίτησης από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO δεν ψήφισε κατά των συμφερόντων της Σερβίας, αλλά ψήφισε λευκό. Είχαμε συζητήσει στις συνομιλίες που είχα με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση και τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα το τι θα γίνει όταν το Κοσσυφοπέδιο θα ξανακάνει την αίτηση για να γίνει μέλος αυτών των οργανισμών. Λάβαμε την διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα εξετάσει προσεκτικά τη θέση της αν επαναληφθεί σύντομα αυτή η προσπάθεια με την UNESCO και τους διεθνείς οργανισμούς».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ