«Παρουσίασα αναλυτικά τα στοιχεία της συμφωνίας. Ούτε πανηγύρισα ούτε έκλαψα. Παρουσίασα αναλυτικά πως φθάσαμε στην συμφωνία που έχει και αρνητικά και θετικά».
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει άλλα δημοσιονομικά μέτρα έως το συνταγματικό τέλος της θητείας της.
«Με το κλείσιμο της συμφωνίας γυρίζουμε σελίδα. Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης δείχνει τον δρόμο επιστροφής σε τροχιά ανάκαμψης. Καθήκον μας είναι η συστράτευση όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων που θέλουν να διατηρηθεί η χώρα μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά» ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Από το 2015 εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές. Το σύνολο των προσαρμογών και των μέτρων αφορούν την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Το σύνολο του προγράμματος 2015-2018 καλύπτεται από τις 2 πρώτες αξιολογήσεις. Εκ των προγραμμάτων το σύνολο των μέτρων έχουν καλυφθεί από τις 2 αξιολογήσεις και στην συνέχεια το πρόγραμμα θα μείνει διαδικαστικό» είπε αρχικά ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει «το δεύτερο στοιχείο της αρχικής συμφωνίας είναι ότι η Ελλάδα αποδεσμεύτηκε από την άμεση πληρωμή 50 δις ευρώ δανειακών υποχρεώσεων. Αυτές μετατράπηκαν σε 30ετές δάνειο και παράλληλα η κυβέρνηση άνοιξε κεφάλαιο μέτρων για την ρύθμιση του χρέους. Εχουν ήδη εγκριθεί τα βραχυπρόθεσμα και μέρος της σημερινής συζήτησης αφορά τα μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα μέτρα. Τον ερχόμενο Ιούλιο η χώρα θα πληρώσει την τελευταία μεγάλη δανειακή δόση καθώς η επόμενη είναι το 2022. Τα υπογραμμίζω αυτά γιατί είναι εμφανές ότι η 2η αξιολόγηση έχει κομβικό χαρακτήρα. Υπήρξαν δυσκολίες όπως η παραμονή του ΔΝΤ, αν θα συνδυαστεί η ρύθμιση για το χρέος με δημοσιονομικά μέτρα και αν θα μιλάμε για μέτρα ή και για αντίμετρα. Αυτά αντιμετωπίστηκαν και τελικά η διαπραγμάτευση πήρε μορφή που περιελάμβανε και τα δικά μας στοιχεία και έγινε πιο ισορροπημένη».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η διαπραγματευτική επιτυχία και η «επιτυχής» ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης «απογοήτευσε όσους μιλούσαν για έξοδο της χώρας από το ευρώ και όσους υποστήριζαν ότι οι εκλογές αποτελούν λύση για τα προβλήματα της χώρας».
«Νομίζω ότι έκλεισε αυτός ο κύκλος των προσπαθειών να μετατραπεί η δεύτερη αξιολόγηση σε εφαλτήριο για πολιτικές εξελίξεις και πολιτικής αποσταθεροποίησης» συνέχισε ο ίδιος σε άλλο.
Αναφορικά με τα μέτρα παραδέχθηκε πως υπάρχουν δυσκολίες εξηγώντας «Το πρώτο θέμα αφορά τις συντάξεις. Υπενθυμίζω ότι στο θέμα των συντάξεων υπάρχει δέσμευση για μείωση κατά 1% ΑΕΠ. Σήμερα ανέρχεται στα 28 δις ευρώ η συνταξιοδοτική δαπάνη και θα μειωθεί κατά 1,8 δις ευρώ» για να προσθέσει ωστόσο πως «υπάρχουν όμως και τα αντίμετρα. Ένα ισχυρό αντίμετρο είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους συνταξιούχους». Επανέλαβε δε ότι για συντάξεις έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, για συντάξεις έως 1.200 ευρώ θα υπάρξει έκπτωση 50%και για συντάξεις εως 1.500 ευρώ έκπτωση 25%.
Επίσης, ανέφερε ότι οι «αρνητικές συνέπειες» από την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου θα εξισορροπηθεί από «επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων, κάλυψη βρεφονηπιακής φροντίδας, επέκταση επιδόματος στέγασης σε ευάλωτες εισοδηματικά ομάδες, σχολικά γεύματα, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου εισοδήματος κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης».