Την άποψη πως όσο η χώρα βρίσκεται υπό την επιτροπεία και την «μέγγενη της σκληρής επιτήρησης», καμία προσπάθεια «καλής νομοθέτησης» δεν θα αποδώσει εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής.
Μιλώντας σε σχετικό συνέδριο, ο κ. Νίκος Βούτσης σημείωσε πως η χρήση της εσπευσμένης νομοθετικής διαδικασίας έχει ενταθεί τα μνημονιακά χρόνια λόγω του ότι οι βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες προκύπτουν μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
«Δεδομένου ότι ο τελικός συμβιβασμός προκύπτει συνήθως λίγο πριν τις συνεδριάσεις του «Eurogroup», σε ασφυκτικές προθεσμίες, καθίσταται μονόδρομος η προσφυγή στις επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες του ΚτΒ για την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, που συνήθως είναι ογκώδη και περιέχουν διατάξεις πολλών υπουργείων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, υπενθύμισε πως από το 2009 και ύστερα καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων αλλά και Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (26 τον αριθμό), ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο τροποποίησης του Κανονισμού που ετοιμάζει η Βουλή προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός της νομοθετικής λειτουργίας.