ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Δεν μπήκα στην πολιτική για να πεθάνω στην πολιτική

Για το γεγονός ότι τα Ποτάμι δεν ψήφισε τα αντίμετρα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Επίσης, ο επικεφαλής του κόμματος σημείωσε ότι «αν κριθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι καλύτεροι από μένα, θα κάνω και ένα και δύο βήματα πίσω», καθώς «δεν μπήκα στην πολιτική για να πεθάνω στην πολιτική». 

 

 

 

Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΚΡΗΤΗ ΤV, στην οποία απαντώντας σε ερώτηση ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής προέκυψαν μόνο νέα μέτρα, τόνισε ότι στη Βουλή δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ ουσιαστικός διάλογος, κι ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα κόμματα λένε τι πραγματικά πρέπει να γίνει στη χώρα. «Εμείς ένα μικρό θεωρητικά κόμμα, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και για τη ΔΕΗ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους παιδικούς σταθμούς. Αλλά για ακόμα μια φορά στην ολομέλεια κυριάρχησε η γενικολογία, ο αφορισμός, η συνέχεια δηλαδή του έργου που παρακολουθούμε 7 χρόνια τώρα, με τις ίδιες ατάκες αλλά με άλλους ερμηνευτές».

Συνέχισε λέγοντας ότι απαξιώνει την πολιτική ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος, κυρίως των διεκδικητών της εξουσίας και βέβαια τα μεγάλα ψέματα της κυβερνητικής παράταξης. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που μόλις τον προηγούμενο Γενάρη έλεγε "ούτε ένα ευρώ μέτρα" και τελικά έφερε ένα πακέτο μέτρων αρκετών δισεκατομμυρίων, έξω από κάθε πρόβλεψη και μακριά από τις υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και ήμουνα κακός- όπως και το '15, που υποστήριζα ότι όσο καθυστερούν τη διαπραγμάτευση τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός. Πέρυσι ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί το ΔΝΤ ζητάει πολλά και αυτά που έφερε σήμερα είναι διπλάσια από αυτά που ζητούσε πέρσι τον Ιούνιο το ΔΝΤ».

Για τα αντίμετρα, σημείωσε: «Εμείς ψηφίσαμε δύο άρθρα που έχουν άμεση εφαρμογή. Το ένα αφορά στην αγροτική παραγωγή, την έστω μικρή μείωση του φόρου- ήταν υποχρέωσή μας απέναντι στους αγρότες και σε αυτούς που παράγουν- και το άλλο αφορά στην εξομοίωση των βουλευτών με τους υπόλοιπους πολίτες στο φορολογικό, το οποίο ήταν πρόταση του Ποταμιού ήδη από την ίδρυσή του.

Δεν ψηφίσαμε τα αντίμετρα, γιατί η κυβέρνηση δε λέει να μειωθεί σήμερα ο φόρος, λέει παίρνω το μαστίγιο, βαράω την αγορά, την εξουθενώνω και εάν πετύχουν οι στόχοι μου, το 2020 θα μειώσω τον φόρο. Επομένως αν ψηφίζαμε ναι, θα ήταν σαν να επιβραβεύαμε τη μετάθεση της λύσης.

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τους κάναμε συγκεκριμένη πρόταση, ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα 150 εκ. που χρειαζόμαστε, κόβοντας τις πολιτικές δαπάνες των υπουργείων, δεδομένου ότι τα παιδιά είναι σημαντικότερα από τα κομματικά στελέχη των υπουργείων και δεν το δέχτηκαν. Το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι τζάμπα; Είναι μια διμοιρία κάθε μέρα και φυλάει ένα άδειο γραφείο, πέρα από τους υπαλλήλους. Στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να είναι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς 200 επιπλέον παιδιά».

Σχετικά με τη δημιουργία νέου κινήματος στο Κέντρο ο Σταύρος Θεοδωράκης, υποστήριξε: «Ο κόσμος θέλει στο κέντρο να υπάρξει ένα δυνατό κίνημα, όχι όμως ένα κίνημα σούπα που θα λέει εκθέσεις ιδεών περί παρελθόντος και πόσο καλά περνούσαμε, γιατί δεν περνούσαμε καλά στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προφανώς υπήρξαν διαλλείματα, αλλά η χώρα χρεοκόπησε στα χέρια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και επιβάρυνε την κατάσταση. Όμως δεν πρέπει, επειδή απέτυχε, να επιστρέψουμε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εγώ δε νοσταλγώ το 2014 ή το 2013, ούτε άλλες δεκαετίες. Υπάρχουν θετικά πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ; Βεβαίως υπάρχουν, όπως και στη ΝΔ.

Η σκέψη μας είναι οι σοβαροί άνθρωποι, οι μεταρρυθμιστές, οι άνθρωποι που κοιτάνε στο μέλλον από το ΠΑΣΟΚ, από την αριστερά, ακόμα και από τη ΝΔ πρέπει να είναι σε μια συνεννόηση. Η χώρα είναι κοινή και πρέπει κάποια στιγμή να ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινωνίας που ζητάει να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της χώρας χωρίς να κοιτάμε το παρελθόν. Αλλά στο νέο κίνημα δεν πρέπει να πλειοψηφούν αυτοί που μετείχαν σε παλιά πολιτικά πόστα. Και είναι πεποίθησή μας ότι τα καινούρια κόμματα, δε δημιουργούνται με την ένωση μηχανισμών ή στημένα συνέδρια με διορισμένα μέλη. Ή βρίσκεται ένας τρελός Θεοδωράκης που κάνει ένα κόμμα μαζί με άλλους τρελούς σε όλη την Ελλάδα, ή αύριο θα βρεθούν αρκετοί κουζουλοί που θα πουν πάμε να κάνουμε ένα κίνημα στο οποίο ο αρχηγός θα εκλεγεί από τη βάση. Η δύσκολη οδός είναι να χτίζεις καινούριες λύσεις γιατί οι παλιές απέτυχαν».

Τέλος, σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν θα διεκδικούσε την αρχηγία ενός νέου κινήματος, απάντησε: «Δεν μπήκα στην πολιτική για να πεθάνω στην πολιτική και δεν υποστηρίζω τη συνταξιοδότηση από αυτήν. Καθένας πρέπει να παίρνει σύνταξη στο επάγγελμά του. Άρα είμαι παρών, δίνω τη μάχη. Αν κριθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι καλύτεροι από μένα, να εκφράσουν την ανανέωση μετά χαράς να κοπιάσουν κι εγώ θα κάνω και ένα και δύο βήματα πίσω».