ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπίρτζης: Ο Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα

«Ο κ. Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και εξηγεί: «Θα είναι το μήνυμα για σκληρή δουλειά.

 

 

Για την οικοδόμηση εθνικού παραγωγικού ιστού, για την ανάκτηση του κοινωνικού κράτους, για το βάθεμα της δημοκρατίας και των θεσμών, που απαξιώθηκαν για δεκαετίες. Θα είναι το μήνυμα γι' αυτό που ο κ. Τσίπρας οραματίστηκε, τη δίκαιη ανάπτυξη».

Ο κ. Σπίρτζης χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Θέλει να δώσει την εντύπωση ότι έλειπε από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, ότι βρισκόταν σε μια μακρινή γωνιά του πλανήτη και επέστρεψε για να μας σώσει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης και προσθέτει:
«Θέλει να ξεχάσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν υπουργός της ΝΔ, με σημαντικό ρόλο στο κατάντημα της χώρας. Θέλει να ξεχάσουμε τις ελίτ που εκπροσωπεί και τις πολιτικές ομάδες που συμμετείχε και συμμετέχει. Επαίρεται ότι εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα, που δεν γνώρισε ποτέ. Επαίρεται ότι εκπροσωπεί το νέο μεταρρυθμιστικό κομμάτι της πολιτικής, όταν προέρχεται από τις δυνάμεις του νεποτισμού, του παλαιοκομματισμού και του επαγγέλματος "πολιτικός"».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη ο πρόεδρος της ΝΔ «αντιλαμβάνεται ως φερετζέ τα αντίμετρα, γιατί δεν έχει τα βιώματα να κατανοήσει τον πόνο και τις ανάγκες του λαού μας, είτε εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο, είτε είναι στην ανεργία».

Ολόκληρη η συνέντευξης του Χρήστου Σπίρτζη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Κύριε υπουργέ ψηφίσατε δύσκολα μέτρα. Η χώρα θα αλλάξει σελίδα; Ο κ. Τσίπρας θα φορέσει τελικά γραβάτα;
ΑΠ: Με τη διευθέτηση του χρέους η χώρα αλλάζει σελίδα. Η κατάταξη της οικονομίας μας θα αναβαθμιστεί και το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να λειτουργήσει σε άλλες συνθήκες, που δεν πνίγουν τις ελληνικές εταιρείες. Θα ζήσουμε ακριβώς την αντίστροφη πορεία από τα χρόνια που κυβέρνησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα χρόνια που κάθε δύο μήνες ενημερωνόμαστε για την κατάταξη της ελληνικής οικονομίας σε χειρότερη θέση, την αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και την απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Ο κ. Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα. Θα είναι το μήνυμα για σκληρή δουλειά. Για την οικοδόμηση εθνικού παραγωγικού ιστού, για την ανάκτηση του κοινωνικού κράτους, για το βάθεμα της δημοκρατίας και των θεσμών, που απαξιώθηκαν για δεκαετίες. Θα είναι το μήνυμα γι αυτό που ο κ. Τσίπρας οραματίστηκε, τη δίκαιη ανάπτυξη.

EΡ: Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι φέρατε ένα τέταρτο αχρείαστο μνημόνιο. Η Ελλάδα έγινε αποικία λιτότητας και τα αντίμετρα είναι ένας φερετζές…
ΑΠ: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει την εντύπωση ότι έλλειπε από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόταν σε μια μακρινή γωνιά του πλανήτη και επέστρεψε για να μας σώσει. Θέλει να ξεχάσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν υπουργός της ΝΔ, με σημαντικό ρόλο στο κατάντημα της χώρας. Θέλει να ξεχάσουμε τις ελίτ που εκπροσωπεί και τις πολιτικές ομάδες που συμμετείχε και συμμετέχει. Θέλει να ξεχάσουμε τη διαδρομή του. Επαίρεται ότι εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα, που δεν γνώρισε ποτέ. Επαίρεται ότι εκπροσωπεί το νέο μεταρρυθμιστικό κομμάτι της πολιτικής, όταν προέρχεται από τις δυνάμεις του νεποτισμού, του παλαιοκομματισμού και του επαγγέλματος "πολιτικός".
Όντως η Ελλάδα με την πολιτική εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών έγινε από τον κ. Μητσοτάκη, τους συναγωνιστές του και τους συνοδοιπόρους του αποικία λιτότητας. Αυτό παλέψαμε να αλλάξουμε, προστατεύοντας μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες τους πιο αδύναμους. Για τον κ. Μητσοτάκη τα αντίμετρα είναι ένας φερετζές, γιατί δεν καταλαβαίνει την ανάγκη τού να υπάρχουν παιδικοί σταθμοί για τα νέα ζευγάρια, που εργάζονται ή που ψάχνουν για το μεροκάματο.
Είναι φερετζές γιατί δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να υπάρχουν σχολικά γεύματα. Δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη στο κολέγιο. Δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να μειωθεί η ΕΝΦΙΑ, σε όσους δεν έχουν εισοδήματα και δεν καταλαβαίνει γιατί τα αγροτικά προϊόντα πρέπει να ενταχθούν στο 13% και όχι στο 24%.
Με δυό λόγια αντιλαμβάνεται ως φερετζέ τα αντίμετρα γιατί δεν έχει τα βιώματα να κατανοήσει τον πόνο και τις ανάγκες του λαού μας, είτε εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο, είτε είναι στην ανεργία.

ΕΡ: Σας είπε ο κ Μητσοτάκης πως αν έχετε την ελάχιστη πολιτική ευθιξία να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015. Αφού ψηφίσετε τα μέτρα να πάτε σε εκλογές.
ΑΠ: Δεν βαρέθηκε να χάνει; Η ΝΔ καλείται να αντιμετωπίσει το πολιτικό της αδιέξοδο και τις μεγάλες εσωτερικές τριβές και διαφωνίες της. Καλείται να βγάλει ενιαία πολιτική γραμμή σε δυνάμεις που είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες. Η ακροδεξιά, η νεοφιλελεύθερη ομάδα της ΝΔ και η λαϊκή δεξιά είναι αδύνατο να βρουν κοινή συνισταμένη.
Θα αναζητά κάτω από το τραπέζι συμμαχίες με τη δεξιά σοσιαλοδημοκρατία και την ακροδεξιά, στο πλαίσιο συγκρότησης μετώπου δήθεν "μεταρρυθμιστικών" δυνάμεων και θα προσκρούει με κρότο στη λαϊκή δεξιά, που με τη γραμμή Μητσοτάκη απομακρύνεται και από τον κόσμο αλλά και από την πολιτική της κατεύθυνση. Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητά συνέχεια εκλογές για να κρύψει τα εσωτερικά του προβλήματα.
Εμείς ασχολούμαστε με τη χώρα και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Το 2019 ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει απελευθερωμένος από τον εφιάλτη των μνημονίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στην έναρξη της προσπάθειας για την ανάκτηση του κλεμμένου εθνικού πλούτου, της ανάκτησης του κοινωνικού κράτους και της εθνικής μας κυριαρχίας.

ΕΡ: Κύριε Σπίρτζη μιλήσατε στη Βουλή για κομματικούς στρατούς που σαμποτάρουν καθημερινά όλο το δημόσιο τομέα.Τι εννοείτε;
ΑΠ: Πείτε μου έναν χώρο που οι κομματικοί στρατοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν σαμποτάρουν την κυβερνητική πολιτική. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις εναρμονισμένοι πλήρως, και όχι τυχαία, με τα ακραία αιτήματα των δανειστών και δίνοντας άλλοθι και επιχειρήματα στις θέσεις των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων. Αν θέλετε ένα παράδειγμα κοιτάξτε το χώρο των αστικών συγκοινωνιών.
Ασχοληθείτε με τα πεπραγμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και ακόμη περισσότερο της Θεσσαλονίκης. Κοιτάξτε τη στάση των κομματικών στρατών και τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα βγάλετε αβίαστα τα συμπεράσματα σας.

ΕΡ: Ο πρωθυπουργός είπε ότι στις Ευρωεκλογές του Μαϊου του '19 θα έχουμε ένα χρόνο εκτός μνημονίων. Θα έχουμε μία άλλη Ελλάδα και οι επενδυτές θα συνωστίζονται. Μήπως όμως ο κόσμος είναι δύσπιστος πια;
ΑΠ: Ο κόσμος έχει προσμονή ελπίδας από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κυβέρνηση. Όλες οι θετικές εξελίξεις που αφορούν τη διευθέτηση του χρέους, τις επενδύσεις που ξεκινούν, τις θεσμικές αλλαγές που γίνονται, δυστυχώς δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές στην καθημερινότητα του πολίτη. Τα νέα έργα που ξεκινούν, οι νέες επενδύσεις που ξεκινούν, τα νέα πεδία που ενδιαφέρουν πολύ μεγάλες υποδομές και επενδύσεις στη χώρα μας θέλουν πολλή δουλειά και χρόνο για να απορροφήσουν την ανεργία, για να φέρουν τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα, για να δούμε τις ευεργετικές συνέπειες στο ασφαλιστικό είτε αυτές αφορούν τις παροχές και τις συντάξεις, είτε τις εισφορές των ασφαλισμένων.
Ό,τι καταστράφηκε τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να ανακτηθεί σε μια μέρα, σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο. Ό,τι στήθηκε 70 χρόνια για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα εις βάρος του ελληνικού λαού, δεν αλλάζει σε ένα χρόνο.
Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει με την κοινωνία και τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις συμμέτοχες. Δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης αλλά και των κοινωνικών στρωμάτων και των παραγωγικών δυνάμεων που χτυπήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την παλαιοκομματική αντίληψη και δράση.

ΕΡ: Κύριε Σπίρτζη έχετε δεχτεί σφοδρές επικρίσεις ότι εσείς προσωπικά εκπροσωπείτε το παλιό, τις συντεχνίες και εμποδίζετε τις μεταρρυθμίσεις και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Τι απαντάτε;
ΑΠ: Χαμογελάω. Ας κάνουμε μερικές υποθέσεις εργασίας.
Πρώτη υπόθεση, εκπροσωπώ τις συντεχνίες. Ερώτηση ποιες συντεχνίες; Ήμουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου ως το 2015 που κλήθηκα από τον πρωθυπουργό να συμμετάσχω στην κυβέρνηση της Αριστεράς ελεύθερος επαγγελματίας, του ιδιωτικού τομέα. Όχι του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα. Του ιδιωτικού σκέτο. Ποια συντεχνία εκπροσωπώ; Των Μηχανικών ας πούμε. Ποιων Μηχανικών: των ανέργων που έκανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, των εργαζόμενων στη μαύρη εργασία με μπλοκάκι, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, των δημοσίων υπαλλήλων Μηχανικών, των Εργοληπτών και των Μελετητών, των μεγάλων εργοληπτών και μελετητών;
Δεύτερη υπόθεση εργασίας, εκπροσωπώ το παλιό. Δηλαδή, τη σύμβαση του ΟΑΣΘ, τα κυκλώματα στις αστικές συγκοινωνίες, τις αποζημιώσεις των έργων που δεν τέλειωναν ποτέ, τις καθυστερήσεις λόγω των απαλλοτριώσεων, τους ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου, τη στήριξη μου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την αντιπαροχή της στήριξης μου σε δουλειές των καναλαρχών με το δημόσιο;
Τρίτη υπόθεση εργασίας, εκπροσωπώ τις δυνάμεις που αντιστρατεύονται την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή, τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς διαπραγμάτευση, τις ιδιωτικοποιήσεις με έναν συμμετέχοντα, την καταστρατήγηση της νομοθεσίας για κάποιους συγκεκριμένους, την συσσώρευση έργων και πλούτου για τους ίδιους συγκεκριμένους, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την απουσία του δημοσίου από στρατηγικούς τομείς όπως το νερό, οι τηλεπικοινωνίες, τα αεροδρόμια, η ενέργεια, ο στρατηγικός σχεδιασμός και το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας από το δημόσιο τομέα και όχι από τα ίδια συγκεκριμένα συμφέροντα.
Έχουν δίκιο. Έχουμε χαλάσει πολλές στημένες δουλειές και κυκλώματα για να μην μας κατηγορούν. Το δυστύχημα γι' αυτούς είναι ότι θα συνεχίσουμε…

ΕΡ: Κύριε Σπίρτζη, τι έχετε να πείτε στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που ταλαιπωρούνται και πάλι με τις Αστικές Συγκοινωνίες. Που θα φτάσει αυτή η κατάσταση;
ΑΠ: Οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης είναι ένα οικονομικό, πολιτικό και διαχειριστικό σκάνδαλο 70 χρόνων. Είναι μία από τις αποδείξεις της προηγούμενης ερώτησης σας, πως εκπροσωπώ το παλιό. Αυτό θα το δείτε και στην πράξη τις επόμενες ημέρες. Θα βγουν ασφαλή συμπεράσματα από όλους για το ποιος εκπροσωπεί το παλιό, ποιος θέλει τη συγκάλυψη και τη συνέχιση όσων έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν, ποιος θα δώσει επιτέλους λύση στην αθλιότητα που ταλαιπωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης 70 χρόνια, χωρίς ίχνος κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ