«Τα σχέδια επί χάρτου του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) είναι προκάλυμμα για να μην υπάρξουν οριστικές αποφάσεις και να περιμένει ο γερμανικός παράγων τη λήξη των γερμανικών εκλογών», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και δύο χρόνια, αυτά είναι πράγματα «εν ού παικτοίς», Η στροφή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού σε εθνική γραμμή για την ανάγκη ρύθμισης του ελληνικού χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση είναι μία ωρίμανση σε μία φάση που αυτό το θέμα έχει πολιτικά "σαπίσει"».
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι θετική αλλά έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν, ώστε να υπάρχει αντίστοιχη επίδραση και επηρεασμός των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κομμάτων και της διεθνούς κοινής γνώμης για αυτήν την αυτονόητη κεντρική γραμμή για όλους μας».
Όσον αφορά στα σενάρια που περιλαμβάνει έκθεση του ESM για το ελληνικό χρέος, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «αν δεν υπάρξει μία πάρα πολύ καθαρή συμφωνία για το μέλλον, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ σαφές και δεν μιλάω για το άδηλο μέλλον, το 2060, το 2050 κτλ, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».
Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «το βασικό είναι να δοθεί το κλίμα και στις αγορές και στους επενδυτές και στον ίδιο το λαό, ότι μπαίνουμε αποφασιστικά σε μία φάση που το χρέος θα είναι μειωμένο και οι υποχρεώσεις για την αποχρέωση θα είναι επίσης απολύτως λογικές, κάτω του 15% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ όλα αυτά θα πρέπει με τρόπο και προϋποθέσεις που αφορούν την σειρά πλεονασμάτων και όχι μόνο, να περιγράφονται επί της ουσίας και δεσμευτικά στο πλαίσιο της συμφωνίας».
«Αυτή είναι η αλήθεια. Τα άλλα εμφανίζονται ως σχέδια επί χάρτου που φοβάμαι ότι σε ένα βαθμό είναι προκάλυμμα για να μην υπάρξουν οριστικές αποφάσεις και να περιμένει ο γερμανικός παράγων, που έχει μεγάλη επιρροή στον ESM από πλευράς ποσοστού, μεγαλύτερη από ότι σε οποιονδήποτε άλλο ευρωπαϊκό οργανισμό, να περιμένει τη λήξη των γερμανικών εκλογών και τις ισορροπίες στο τέλος του χρόνου.
Τότε όμως θα έχει χαθεί η μεγάλη δυνατότητα και αυτό που επί της ουσίας έπρεπε επί δύο χρόνια να είχε συμβεί υπέρ της χώρας μας, για συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση. Είναι πράγματα τα οποία είναι εν ού παικτοίς», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.