Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στην χθεσινή τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λουκά Παπαδήμου και των αστυνομικών που τον συνόδευαν. «Ήμουν 21 ετών όταν έζησα τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Θυμάμαι καλά την οδύνη και τον πόνο της οικογένειάς μου, αλλά και το κλίμα της περιόδου» είπε χαρακτηριστικά.
«Θυμάμαι την παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος παρά την ισχυρή ανθρώπινη φόρτιση της στιγμής είπε ότι το χρέος μας εκείνη την ώρα ήταν να σταθούμε όλοι όρθιοι και να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε:
«Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και σήμερα. Να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στην τρομοκρατία και τις αντιλήψεις που την τροφοδοτούν. Να μην αφήσουμε η κρίση της οικονομίας να εξελιχθεί σε κρίση δημοκρατίας και εν τέλει σε ηθική κρίση».
Και αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης:
«Το τέρας της τρομοκρατίας δυστυχώς δυναμώνει ξανά. Νέα αυγά του φιδιού επωάζονται. Οι διασυνδέσεις με το ποινικό έγκλημα είναι πλέον ομολογημένες. Η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία οφείλει να το συντρίψει με κάθε επιχειρησιακό τρόπο. Και με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα. Τα συμπαθητικά λόγια δεν αρκούν πια. Χρειάζονται αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής τα δείγματα γραφής από την κυβέρνηση είναι τα αντίθετα από αυτά που απαιτούνται. Γιατί είναι νωπές ακόμα οι μνήμες μιας κυβέρνησης που έσπευσε να νομοθετήσει για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Και που είχε αναθέσει σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο επίσημος σύνδεσμος με φυλακισμένους τρομοκράτες».
«Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία. Αν μια κυβέρνηση πραγματικά θέλει μπορεί να τελειώνει σύντομα με αυτό το νοσηρό φαινόμενο. Χωρίς ακρότητες φραστικές ή ακτιβισμούς που τροφοδοτούν διαταραγμένα μυαλά. Πολλά έχουν γραφτεί για το δηλητήριο που χύθηκε τα χρόνια των μνημονίων. Για τη χυδαιότητα των προσωπικών επιθέσεων, για την ανοιχτή προτροπή στη βία. Για την εξίσωση πολιτικών επιλογών και φυσικής βίας. Αυτό είναι το υπέδαφος από το οποίο φυτρώνουν τα άνθη του κακού. Και είναι θλιβερό ότι και σήμερα ακόμα υπάρχουν υπουργοί που υιοθετούν αυτήν τη φρασεολογία. Για να μην μασάω τα λόγια μου. Δεν έχω εμπιστοσύνη ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά της εγχώριας τρομοκρατίας. Και αυτός είναι ένας λόγος ακόμα που η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Γιατί δεν υπάρχει ελευθερία και κανονικότητα χωρίς ασφάλεια. Και δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς την εφαρμογή των νόμων» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του.