ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκανδαλίδης: Εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης ο τόπος έχει ανάγκη από εκλογές

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση, όσο γίνεται γρηγορότερα, σημείωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM», όπου είπε ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς γίνονται εκ των υστέρων και ότι δεν «βλέπει» ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Θεωρεί, δε, ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα η συμφωνία του Eurogroup.

 

 

 

«Εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης ο τόπος έχει ανάγκη από εκλογές και όχι επειδή τις ζητάμε εμείς για να τις ζητήσουμε. Εάν μπορούσε αυτή η Βουλή πραγματικά να βγάλει κάτι άλλο, θα ήταν προτιμότερο από το να γίνουν εκλογές» είπε ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό, γιατί, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να ακολουθήσει τον δρόμο της εθνικής συνεννόησης και του εθνικού μετώπου, που θα έδινε τη μάχη για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά δεν έκανε αυτή την επιλογή. «Τα πράγματα οδηγήθηκαν εδώ με ευθύνη της κυβέρνησης και άρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση όσο γίνεται γρηγορότερα» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση πώς γίνεται στην Ευρώπη οι σοσιαλιστές και οι σοσιαλδημοκράτες να αντιμετωπίζουν με θέρμη τον κ. Τσίπρα και εντός της Ελλάδας η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είναι σε μετωπική σύγκρουση μαζί του, ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε ότι ένα κομμάτι της συμπάθειας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό οφείλεται στις διεθνείς παρεμβάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφης Γεννηματά, και σημείωσε: «Είναι άλλο η ενίσχυση της προσπάθειας για να λυθεί το θέμα του χρέους. Όμως, στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα δεν πάνε καλά, η κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο, η συμφωνία δεν είναι καλή και για μας υπάρχει ένα τεράστιο θέμα που έχει σχέση με τη διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης». Πρόσθεσε την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός θα διαψευστεί στο θέμα του οδικού χάρτη εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Σε ερώτηση για το ποιο μπορεί να είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα όταν γίνουν οι εκλογές, απάντησε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και παρατήρησε: «Εμείς θα επιμείνουμε στην εθνική συνεννόηση. Θα επιμείνουμε και μετά τις εκλογές στην εθνική στρατηγική που λέει «κυβέρνηση όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων» για να μπορέσει η χώρα να βγει από τον κυκεώνα. Αυτό για να γίνει, χρειάζεται μια εθνική συνεννόηση και μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής. Το λέμε, θα το λέμε και ας ψηφίσει ο ελληνικός λαός αυτόν που θέλει να τον κυβερνήσει».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη «καλοβλέπουν» προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε ότι είναι σενάρια που διαψεύδονται, καθώς υπάρχει αυτόνομη στρατηγική. «Δεν υπάρχει καμιά προνομιακή σχέση για κανένα κόμμα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Έχουμε μια αυτόνομη στρατηγική. Μας ικανοποιεί το γεγονός, από μια πλευρά, ότι όλοι απευθύνονται σε μας σε ό,τι αφορά την επόμενη διακυβέρνηση, ενώ υποτίθεται εμείς είμαστε ένα μικρό κόμμα και μάλιστα «ένοχο», «αποβλητέο» και όλα αυτά που κάθε μέρα ζούμε στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό δείχνει ότι εμείς έχουμε και τη δύναμη και την αντοχή να προχωρήσουμε μπροστά» είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Ως προς τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε ότι δεν είναι «ούτε καν ενημερωτικές, διότι τα πράγματα έγιναν, ψηφίστηκαν, υπήρξε η συμφωνία στο Eurogroup» και συνέχισε: «Η συνεννόηση έπρεπε να γίνει πριν ληφθούν οι αποφάσεις. Να ακούσει τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών. Πριν να υπογραφεί η συμφωνία έπρεπε να γίνουν αυτές οι συναντήσεις».

Για το Κυπριακό τόνισε: «Στα εθνικά θέματα η εθνική γραμμή είναι γνωστή και φαντάζομαι η κυβέρνηση θα την υπηρετήσει». Για το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι αυτό θα κάνει δύο βήματα μπροστά. Πρώτον, θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη που οδηγεί στον νέο ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς και τα βήματα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, όπως είναι η εκλογή του αρχηγού και η οργάνωση σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο. Δεύτερον, θα αποφασίσει το σχέδιο «Ελλάδα», δηλαδή μια πρώτη πρόταση που δίνει απάντηση σε μια νέου τύπου ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα.