ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά κατά της κυβέρνησης και αιχμές κατά Παπανδρέου από τον Βενιζέλο

Πυρά κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και έμμεσες αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου περιλάμβανε η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη διάρκεια της οποίας ο πρωην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε τις προϋποθέσεις για την «Ελλάδα μετά» τα μνημόνια και τη διεύρυνση του προοδευτικού κέντρου.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν παρέστη στη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έφτασε λίγο μετά στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της ολομέλειας, χειροκροτήθηκε θερμά σε αρκετά σημεία της ομιλίας του και μετά την ολοκλήρωσή της αναχώρησε από το χώρο του συνεδρίου.

«Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της ύφεσης οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αγωνιούν για το αν υπάρχει μια ΄'Ελλάδα μετά' τα μνημόνια και την κρίση ή αν η πατρίδα μας είναι καταδικασμένη σε ένα διαρκές μνημόνιο, αυτό που με εντυπωσιακή έλλειψη ιστορικής συνείδησης συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις 15 Ιουνίου μετά από μια μακρόσυρτη, εικονική, κωμικοτραγική δήθεν διαπραγμάτευση που οδήγησε στο μνημόνιο τρία μέχρι τον Αύγουστο του 2018, το μνημόνιο τέσσερα μέχρι το 2023 και το διαρκές ανεπίγνωστο μνημόνιο μέχρι το 2060» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στην έναρξη της ομιλίας του.

Όπως είπε, η «Ελλάδα μετά» δεν είναι η επιστροφή στην «Ελλάδα πριν», πριν την έκρηξη της κρίσης και την περιπέτεια της τελευταίας δεκαετίας, ούτε μια «Ελλάδα επέκεινα», μια παραδείσια μεταφυσική Ελλάδα των ψευδαισθήσεων. «Η ΄'Ελλάδα μετά', όπως είπαμε στο πρόσφατο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, είναι μια Ελλάδα οικοδομημένη με σχέδιο και σκληρή δουλειά, με πανεθνική προσπάθεια, είναι μια Ελλάδα με εθνική ταυτότητα, αξιοπρέπεια και κυριαρχία που μετέχει ουσιαστικά στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τη διεργασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» τόνισε για να προσθέσει ότι «η 'Ελλάδα μετά' δεν μπορεί να έχει σχέση με τον εθνικολαϊκισμό, τον ψευτοκυριαρχισμό που οδηγεί σε ταπεινώσεις, τον αντιευρωπαϊσμό και τον αντιδυτικισμό που υποβαθμίζουν την εθνική μας ισχύ στο όνομα φαντασιώσεων».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «δεν υπάρχει "Ελλάδα μετά", αν η κοινωνία δεν υιοθετήσει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα», και τόνισε την ανάγκη «να φύγει το συντομότερο δυνατό» η σημερινή κυβέρνηση, μέσα από μια «συντριπτική εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η κυβέρνηση εξευτελίζει πλέον ανοικτά τους θεσμούς και απαξιώνει με απύθμενο θράσος τη Δικαιοσύνη όταν αυτή δεν αποφασίζει κατά τις επιθυμίες των κυβερνώντων. Ο ζόφος των εκβιασμών, της χειραγώγησης της δικαιοσύνης, των συγκρουόμενων μηχανισμών του βαθέως κράτους, της σύγκρουσης συμμοριών, της διάχυτης βίας, του οργανωμένου εγκλήματος, τείνουν να μετατρέψουν τη χώρα σε Κολομβία, με υπόκρουση δήθεν ριζοσπαστικών και εθνικολαϊκιστικών επιχειρημάτων. Οι καταστάσεις είναι πλέον οπερετικές», υπογράμμισε.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όπως χειρίζεται την αναθεώρηση του Συντάγματος, συνιστά απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία». Μίλησε για «ταπεινωτική προσχώρηση» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις απόψεις του για το ζήτημα του δημόσιου χρέους και είπε χαρακτηριστικά ότι «γλείφουν εκεί που έφτυναν». Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης μιας άλλης κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας «των δημοκρατικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, στην οποία πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθορίσει τις εξελίξεις». Χαρακτήρισε «αλαζονική» τη χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο συνέδριο, λέγοντας ότι «είναι αποκαλυπτική της στρατηγικής του για την επόμενη φάση, μετά την ήττα».

Προτεραιότητα είναι ο εθνικός και όχι ο κομματικός πατριωτισμός, σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε καταλύτες που βοηθούν μια χημική αντίδραση μεταξύ ισχυρών στοιχείων και εξαφανίζονται. Δεν υποδυόμαστε το συλλογικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αρκείται σε ρυθμιστικούς χειρισμούς. Δεν κρατούμε ίσες αποστάσεις συμβολικού χαρακτήρα. Αλλά αναλαμβάνουμε την πολιτική και προγραμματική πρωτοβουλία για την "Ελλάδα μετά"».

Παρατήρησε, επίσης, πως «δεν υπάρχει περιθώριο για παλιού τύπου μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όπως επιδιώκει ανιστόρητα η Ν.Δ.., ούτε για οικουμενικά σχήματα συμψηφισμού και ακινησίας». «Η εντύπωση, όμως, ότι η θέση μας είναι ασαφής ή επαμφοτερίζουσα ωθεί κάποιους πολίτες του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου εκλογικά στη ΝΔ, με την αιτιολογία ότι προέχει η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα πάντα σε βάρος της χώρας, προκειμένου να πολώνει τις καταστάσεις» παρατήρησε.

«Στο όνομα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, με τη συμμετοχή και Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά δίνουμε την εντύπωση ότι είναι η πρώτη μας προτίμηση, δεν μπορεί να αφήνουμε τη Ν.Δ. να φλερτάρει με τη λογική της τεχνητής αυτοδυναμίας ή να καταστεί η χώρα όμηρος του ΣΥΡΙΖΑ ή να οδηγηθεί σε αλυσίδα αδιεξόδων ή αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων με εναλλασσόμενα εκλογικά συστήματα και με εντεινόμενη την τεχνητή πόλωση σε βάρος του μεσαίου χώρου», συνέχισε.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη χαρά για την αντίδραση που προκάλεσε η πρόσφατη «προπέτεια του κ. Τσίπρα απέναντι στο χώρο μας», όπως χαρακτήρισε την πρόταση διαλόγου του Πρωθυπουργού προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Άφησε στη συνέχεια αιχμές σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας: «Είναι σημαντικό ο χώρος να είναι οργανωτικά ενωμένος. Να έχει οργανωτική σοβαρότητα. Να μη δίνει την εικόνα παραγοντισμών, διευθετήσεων που θυμίζουν άλλες εποχές. Με κάποιους να επανέρχονται πολιτικά και να συμπράττουν εκλογικά, χωρίς ανάληψη ευθύνης ούτε καν για τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, ενώ αυτονομούνται οργανωτικά, θέλοντας να προκαταλάβουν τις εξελίξεις και να περιχαρακώσουν χώρους προσωπικής επιρροής».

Υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Ιουνίου του 2015 αποδέχθηκε την εισήγηση μου και αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου που περιλαμβάνει βεβαίως και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά, και τους φιλελεύθερους σοσιαλιστές και τους δημοκράτες και τους οικολόγους και τους κοινωνικούς ακτιβιστές και τους εκσυγχρονιστές, με άλλα λόγια κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κεντρώο προοδευτικό δημοκράτη» και παρατήρησε: «Μέσα στο ευρύ αυτό φάσμα του προοδευτικού κέντρου χάνει το νόημα της η κουτοπόνηρη διεκδίκηση της κεντροαριστεράς από τον ηττημένο ηθικά και πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στο ευρύ αυτό φάσμα του προοδευτικού κέντρου ξεπερνιέται η αμηχανία της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που διακυμαίνεται από τον κυβερνητισμό του SPD, μέχρι το λαϊκισμό των Βρετανών εργατικών και φλερτάρει με το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επίγνωση της διαφοράς ανάμεσα στην υποστήριξη της Ελλάδας ως χώρας και την υποστήριξη μιας κυβέρνησης που έβλαψε και βλάπτει το συμφέρον της χώρας. Η διάλυση του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δεν αντιμετώπισε όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, στέλνει πολύ ηχηρό μήνυμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και το διακύβευμα της ανανέωσης».

«Ο νέος διπολισμός δεν ανατρέπεται μέσα από τη σύγκρουση μας με το ΣΥΡΙΖΑ για τον πόλο της κεντροαριστεράς, ούτε μέσα από τη σύγκρουση μας με τη Ν.Δ. για το φιλελεύθερο, προοδευτικό, εκσυγχρονιστικό χώρο, αλλά μέσα από τη συγκρότηση του προοδευτικού κέντρου. Είδατε με πόση ευγενική σκοπιμότητα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χθες εδώ ότι εμείς ανήκουμε στην κεντροαριστερά, γιατί βεβαίως θέλει η Ν.Δ. να ελέγξει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος από το χώρο του κέντρου», παρατήρησε.

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο δικό του καθήκον, λέγοντας: «Η κοινωνία μπορεί να θεωρήσει ότι το μέλλον του μεσαίου χώρου είναι δικό της πρόβλημα μόνο αν ο μεσαίος χώρος διατυπώνει με αίσθηση εθνικών προτεραιοτήτων μια ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον. Αυτή προσπάθησα να σας περιγράψω. Αυτό θεωρώ ότι είναι το δικό μου καθήκον απέναντι στην Πατρίδα και την παράταξη».