Με δριμύτητα επιτέθηκε στην Κυβέρνηση η Βουλευτής Β΄Αθηνών Άννα Καραμανλή, με την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Ξεκίνησε την τοποθέτησή της χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «επιστροφή στο παρελθόν». Επιστροφή στην εσωστρέφεια, τη μιζέρια και την αδιαφάνεια. Η κ. Καραμανλή στάθηκε στο θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου, που ανακινεί η Κυβέρνηση και αναρωτήθηκε πώς δεν βλέπει ο Υπουργός ότι τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα μετατρέπονται σε γιάφκες των γνωστών – αγνώστων. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχετε ακούσει τίποτα για εστίες ανομίας στα πανεπιστήμιά μας; Για χρήση ουσιών; Για βανδαλισμούς και εικόνες παρακμής; Προς τι αυτές οι αβάντες σε συγκεκριμένες ομάδες; Για να καταγράψετε υψηλές επιδόσεις στο αριστερόμετρο; Ή για να ικανοποιήσετε το «πικραμένο» κομματικό σας ακροατήριο;» Και συνέχισε σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κάθε φορά που οι γνωστές περιθωριακές ομάδες θέλουν να εκτονωθούν πάνω στη δημόσια περιουσία του Πανεπιστημίου να συνεδριάζει το Πρυτανικό Συμβούλιο.
Η Βουλευτής Β΄Αθηνών της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στην την εκλογή των Αντιπρυτάνεων σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του Πρύτανη, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί ισχυρά πρυτανικά σχήματα και Πρεσβεύει τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» με στόχο την αύξηση της κομματικής σας παρέμβασης στα Πρυτανικά Συμβούλια.
Στη συνέχεια καυτηρίασε την κυβερνητική στάση απέναντι στα Συμβούλια Ιδρύματος, τα οποία και καταργούνται με το εν λόγω νομοσχέδιο. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι τα έχει καταδικάσει σε αργό θάνατο εδώ και πολύ καιρό με τη συστηματική απαξίωσή τους και την αποψίλωση σημαντικών αρμοδιοτήτων. Γεγονός που οδήγησε και σε παραιτήσεις κορυφαίων Ελλήνων ακαδημαϊκών και Προέδρων Συμβουλίων, που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό. Όπως τόνισε: «Αυτούς προφανώς δεν τους θέλατε στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Σε αντίθεση με τους κάθε λογής Ρουβίκωνες που δεν φαίνεται να σας ενοχλούν».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των Μεταπτυχιακών, η κ. Καραμανλή τόνισε ότι δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο που καταστρατηγεί το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Υπογράμμισε ότι οι προϋποθέσεις για να διδάξει κάποιος σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα θα είναι τέτοιες που όχι μόνο δεν ενθαρρύνουν το διδάσκοντα να συμμετάσχει, αλλά τον αποτρέπουν. Αυτή η τακτική οδηγεί με ακρίβεια σε λιγότερα και χαμηλότερης ποιότητας Μεταπτυχιακά.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση σφραγίζει τα όποια ανοιχτά παράθυρα εξωστρέφειας έχει το ελληνικό Πανεπιστήμιο, βάζοντας γραφειοκρατικά προσκόμματα στην ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, αλλά και στην προσέλκυση ξένων φοιτητών στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα.