Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη τριτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για προσπάθεια εκ μέρους της αντιπολίτευσης συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και μετατροπής του σε χώρο επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η κυβέρνηση μεροληπτεί υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, σημείωσε ο υπουργός Υγείας , κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως υπερασπίζεται την υπερτροφική λειτουργία του ιδιωτικού στην Ελλάδα. «Για εμάς, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι ένα προοδευτικό πρόταγμα συνδεδεμένο με την άρση των ανισοτήτων, με τη διασφαλισμένη και ισότιμη φροντίδα και μπορεί να υπηρετηθεί μόνο από ένα πολιτικό σχέδιο δυνάμεων και προσώπων που πιστεύουν στην ισότητα», σημείωσε.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί κρατισμού και περί «δημιουργίας πελατειακού και κομματικού στρατού» με τις νέες προσλήψεις, υπογράμμισε πως πρόκειται περί προσβολής να ακούγονται κατηγορίες περί κρατισμού σε μια χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας. «Ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε το κενό τη δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 υπήρξε στόχευση να πάει η πρωτοβάθμια φροντίδα στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Και τότε η ΝΔ έλεγε τα ίδια, ότι είναι μια παρέμβαση που πλήττει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τους νέους γιατρούς. Αυτά έλεγε η ΝΔ πριν από 35 χρόνια, αυτά λέει και σήμερα» τόνισε ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με τον νόμο 4238 οι δομές αποδιοργανώθηκαν πλήρως και οδηγήθηκαν 3.000 ειδικευόμενοι γιατροί σε έξοδο. «Εμείς έχουμε προσλάβει επικουρικούς γιατρούς και έχουμε αυξήσει τη θητεία από 1 στα 2 χρόνια» είπε.
«Προσθέτουμε δομές, αναπτύσσουμε σε 239 νέα σημεία αποκεντρωμένες δομές με εγγύτητα στην κοινότητα και θα προσληφθούν 3,000 άτομα» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός σημειώνοντας ότι σήμερα υπέγραψε την προκήρυξη των θέσεων. «Η δική σας λογική είναι να δώσουμε κανένα voucher στους πιο φτωχοποιημένους», είπε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως «εμείς, αντιθέτως, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας εγγυημένη χρηματοδότηση από την ΕΕ για τέσσερα χρόνια, με μια σταδιακή, μάλιστα, εμπλοκή εθνικών πόρων».
Για τον αν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι, ο υπουργός είπε ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα υλοποιηθεί με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Η σχέση ευρωπαϊκών-εθνικών πόρων είναι 100-0% τον πρώτο χρόνο, 91 – 9 %τον δεύτερο χρόνο, 71- 29% τον 3ο χρόνο, 26 – 74% τον 4ο χρόνο και 0 – 100% τον 5ο χρόνο. «Είναι απολύτως συμφωνημένα αυτά και όποιος σπεκουλάρει ότι η Ευρώπη δεν τα εγκρίνει προσπαθεί να ναρκοθετήσει την παρέμβαση που η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση»» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Εξηγώντας τη νέα φιλοσοφία και κουλτούρα που φέρνει στην Υγεία το νομοσχέδιο, είπε: «Ιδρύουμε τις ΤΟΜΥ, 239 νέα σημεία εύκολης πρόσβασης και προσλαμβάνουμε 3 χιλιάδες άτομα που θα τα στελεχώσουν. Σήμερα, μάλιστα υπέγραψα την προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Αλλά δεν είναι απλώς ότι προσθέτουμε δομές και ανθρώπους, αλλά ότι αλλάζει η φιλοσοφία, η κουλτούρα, που ως τώρα ως προς τη πρωτοβάθμια φροντίδα, ήταν μια κουλτούρα ασυνέχειας και κατακερματισμού».
Και καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Για μας η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι προοδευτικό πρόταγμα, που όλοι οι αριστεροί και προοδευτικοί υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο έχουν αγωνιστεί γι' αυτό» και κατέληξε λέγοντας ότι «στην υγεία δεν χάνεται η ψυχή της Αριστεράς: στην υγεία επιβεβαιώνεται η αξία κι οι αξίες της Αριστεράς».