ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γιατί να μην κάνουν κλήρωση για τη σημαία και στη Σχολή Ευελπίδων;» σχολίασε ο Βορίδης

Οι σημαιοφόροι είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά συμβολικό μίας αντίληψης που υπάρχει στην κυβέρνηση, ότι δε θέλει την αριστεία, δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, Μάκης Βορίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο fm», σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα, που ορίζει ότι η επιλογή σημαιοφόρου στο δημοτικό θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει της βαθμολογίας.

«Δε λέω ότι το ζήτημα της Παιδείας θα συρρικνωθεί στο ποιος μαθητής θα κρατάει τη σημαία στις εθνικές εορτές, δεν το ισχυρίστηκε κανείς. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό στο εξής πλαίσιο: Η κυβέρνηση έρχεται και καταργεί μία συγκεκριμένη διάκριση, με επιχειρηματολογία ισοπεδωτική, ότι δηλαδή δεν έχει νόημα να δίδεται η σημαία ως επιβράβευση, αλλά ανεξαρτήτως του αν είναι κάποιος καλός ή κακός μαθητής θα πρέπει να δίδεται σε όποιον να 'ναι» , σημείωσε ο κ. Βορίδης, διερωτώμενος, στη λογική του επιχειρήματος ότι η σημαία είναι σύμβολο για όλους, «γιατί να μην κάνουν κλήρωση και στη Σχολή Ευελπίδων και γιατί να τη φέρει τη σημαία ο αρχηγός της Σχολής;».

«Ο συμβολισμός είναι σαφής και δε νομίζω ότι το αρνείται ο κ. Γαβρόγλου. Ο συμβολισμός είναι ότι δε θέλουν την αριστεία. Το δημοτικό δεν έχει βαθμούς, δεν έχει καλούς και κακούς μαθητές;», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την αναφορά του υπουργού Παιδείας περί ταύτισης της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση των κομμάτων σε αυτό το θέμα.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, οι οποίες αφορούν τα μεταπτυχιακά και τον ορισμό πλαφόν στις αμοιβές των διδασκόντων σε αυτά ο κ. Βορίδης εξέφρασε την άποψη «θα οδηγηθούν τα μεταπτυχιακά σε απαξίωση και αυτοί που έχουν λεφτά θα πάνε στο εξωτερικό και θα κάνουν πολύ καλά μεταπτυχιακά και μάλιστα απείρως ακριβότερα, οι δε μη έχοντες χρήματα θα είναι υποχρεωμένοι ή να μη βρίσκουν μεταπτυχιακά ή να κάνουν απαξιωμένα μεταπτυχιακά».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» ο κ. Βορίδης παρατήρησε: «Δεν είναι δυνατόν να φτιάχνεις πρωτοβάθμια φροντίδα που θέλει 4.000 ανθρώπους για να δουλέψει και να μην έχεις πρόβλεψη για το πού θα βρεις τα λεφτά, να έχεις βρει τα λεφτά μόνο για τον επόμενο 1,5 χρόνο».

«Είναι εντελώς ανεύθυνος -για να χρησιμοποιήσω μία πολύ επιεική λέξη- όποιος το κάνει. Διότι όλοι ξέρουμε τι είναι αυτό το οποίο θα συμβεί: Θα προσληφθούν τώρα 4.000 άνθρωποι, με χρήματα τα οποία δεν είναι από τον προϋπολογισμό και δεν είναι επαναλαμβανόμενα, είναι ειδικά χρήματα και σε 1,5 χρόνο θα τους πει -προφανώς όχι ο κ.Ξανθός, θα τους το πει ο επόμενος υπουργός Υγείας- ότι "με συγχωρείτε δεν έχω λεφτά να σας πληρώσω», εξήγησε.

Ο Τομεάρχης της ΝΔ υπενθύμισε ότι επί υπουργίας του ιδρύθηκε η «Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων ανώνυμη εταιρεία», ΕΣΑΝ ΑΕ, η οποία είχε ως στόχο να φτιάξει ένα σύστημα αξιολόγησης των αμοιβών στα νοσοκομεία, έναν κοστολογικό μηχανισμό, «να ξέρουμε σε κάθε νοσοκομείο η κάθε ιατρική πράξη τι μας κοστίζει, πόσο κοστίζει τελικά στο ασφαλιστικό σύστημα και στον φορολογούμενο».

«Η εταιρεία είχε κατηγορηθεί τότε σφοδρότατα, είχε καταψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με εκτενείς ομιλίες και του κ.Ξανθού, ότι είναι εργαλείο νεοφιλελεύθερο που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που θα κλείσει τα δημόσια νοσοκομεία κ.λ.π. Τι κάνει σήμερα το νομοσχέδιο; Διορίζει διοικητικό συμβούλιο σε αυτή την εταιρεία», σημείωσε. Αναφερόμενος, τέλος, στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων ημερήσιας λειτουργίας νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών (στη μη δυνατότητα συστέγασης διαφορετικών ειδικοτήτων), σημείωσε ότι θίγονται από αυτές άνθρωποι που ήλθαν και επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ στον συγκεκριμένο χώρο.