Μέχρι και την Κυριακή ο καιρός θα είναι απολαυστικός αλλά από τη Δευτέρα, σταδιακά, θα εισέλθουμε σε μια βδομάδα που θα θυμίζει κατά διαστήματα καθαρό φθινόπωρο ή ακόμη και χειμώνα για τα πιο ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα παραπάνω τονίζει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος τονίζοντας ότι η κακοκαιρία που αναμένεται είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Καλλιάνος τονίζει:
Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν απεικονίζονται οι περιοχές βροχοπτώσεων (η κλίμακα στο κάτω μέρος εξηγεί που θα είναι πιο ισχυρές) κατά τη διάρκεια του 24ώρου συνολικά. Με τους χάρτες μπορείτε να γνωρίζετε τα συνολικά ύψη βροχής σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που ενδεχομένως να αλλάξουν ελαφρώς διότι είναι πολλές ημέρες ακόμη μπροστά μας έως την ερχόμενη Παρασκευή.
Από τα βορειοδυτικά το «μπάσιμο» της κακοκαιρίας της Δευτέρα
Μετά την έναρξη της μεταβολής του καιρού από τα βορειοδυτικά μέσα στη Δευτέρα, ο καιρός θα καταστεί γρήγορα άστατος με βροχές και ισχυρές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και μέχρι το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να επεκταθούν και σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές των νησιών του ανατολικού και νότιου Αιγαίου.
Όπως θα δείτε από τον αναλυτικό και προγνωστικό χάρτη, τη Δευτέρα, θα υπάρξουν περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας αλλά και των νησιών κυρίως του βορειοανατολικού Αιγαίου που τα φαινόμενα θα έχουν ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια. Σε τοπικό επίπεδο θα εκδηλωθούν και ισχυρές χαλαζοπτώσεις.
Την Τρίτη ο καιρός θα είναι βροχερός σχεδόν παντού
Οι βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας κατά τη διάρκεια της Τρίτης, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές που τα φαινόμενα εκεί θα είναι κυρίως τοπικά και εξασθενημένα. Για παράδειγμα, στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες, οι βροχές θα είναι γενικά ήπιες και τοπικές. Οι άνεμοι την Τρίτη θα αγγίζουν τα 7 μποφόρ κυρίως στα ανοιχτά του Ιονίου αλλά και στο νότιο Αιγαίο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Τρίτης θα εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, περίπου πάνω από τα 1700-1800 μέτρα υψόμετρο.
Μέχρι και την Τρίτη, ο υδράργυρος θα υποχωρήσει κατά 7-9°C σε σχέση με τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ή της Κυριακής.
Από την Τετάρτη η κακοκαιρία θα κατηφορίσει νοτιότερα
Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δίνουν ότι οι βροχοπτώσεις θα κατηφορίσουν νοτιότερα μέσα στην Τετάρτη και έτσι έως και την ερχόμενη Παρασκευή θα επηρεάζονται κυρίως οι περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας (ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες, ανατολική Πελοπόννησος) καθώς και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, όπου εκεί θα εκδηλωθούν και οι πιο ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Ο καιρός από την Τετάρτη και στη συνέχεια, ονομάζεται στη Μετεωρολογία «Καιρός βορείου ρεύματος» λόγω της επικράτησης των ισχυρών βοριάδων στο Αιγαίο και των περιοχών που θα απασχολήσουν οι βροχοπτώσεις. Φαίνεται δε, ότι από την Τετάρτη και έπειτα που θα «μπει» ο ισχυρός βοριάς στο Αιγαίο, η ένταση του θα αγγίζει τα 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα να υπάρξουν και απαγορευτικά σε αρκετά δρομολόγια.
Ο καιρός στην Αττική
Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως παρόλο που αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα «προσφέρει» πολλές και δυνατές βροχές η καταιγίδες, η Αττική δεν προβλέπεται να απασχοληθεί ιδιαίτερα από τα φαινόμενα. Ναι μεν, κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στο νομό ή ακόμη και μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά σίγουρα δεν προβλέπονται ιδιαιτέρως έντονα φαινόμενα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.
Ίσως κάποιες εξάρσεις με βροχές θα υπάρξουν στην Αττική, αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Ίσως επίσης να εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στις κορυφογραμμές των υψηλών βουνών της Αττικής από την Τετάρτη και έπειτα, και πάλι όμως όχι κάτι το ιδιαίτερο.
iefimerida.gr