Τουρκικό δημοσίευμα συνδέει τις περιπτώσεις της Καταλονίας, του Βόρειο Ιράκ και των κατεχομένων και επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τις ομοιότητες των «αποσχιστικών κινημάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Το δημοσίευμα της hurriyet dailynews που υπογράφει ο Yusuf Kanli αρχικά αναφέρεται στην Καταλονία, αποδίδοντας την ανάγκη για ανεξαρτητοποίηση στις μνήμες από τη δικτατορία του Φράνκο που δεν μπορούν να ξεπεράσουν, παρά το ότι το καθεστώς αυτονομίας τους πλησιάζει πολύ σε μια κατάσταση ανεξαρτησίας. Χαρακτηρίζει κενή περιεχομένου την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης, αφού δεν θα έχει καμιά ουσία πέρα από το να ικανοποιήσει την «εγωπάθεια» κάποιων πολιτικών. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η απόφαση για ανεξαρτησία επηρεάζει και την υπόλοιπη χώρα, άρα πρέπει να έχουν και αυτοί λόγο σε μια τέτοια απόφαση.
Ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης την περίπτωση των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ , τους οποίους χαρακτηρίζει άπληστους, αφού με την υποστήριξη των ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανίας κτλ τους δημιούργησαν ζώνη ελέγχου και έγινε αυτόνομη το 2005. Όμως, με το πρόσφατο δημοψήφισμα, λόγω της απληστίας τους σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήθελαν έλεγχο του Κιρκούκ, της Μουσούλης, σύνορα με την Τουρκία και το Ιράν αλλά και μεγαλύτερο μερίδιο στα πετρέλαια. Η κατάληξή τους, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ήταν τελικά εξανεμιστούν οι ελπίδες τους, αφού δεν υπολόγισαν τις αντιδράσεις των γειτόνων τους.
Οι δυο πιο πάνω περιπτώσεις για τον αρθρογράφων είναι παραδείγματα περιοχών που απολάμβαναν αυτονομία αλλά ήθελαν να αποσχιστούν από την υπόλοιπη χώρα χωρίς να προσπαθήσουν να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό.
Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι Τουρκοκύπριοι ήταν συμμέτοχοι στην κυβέρνηση με του Ελληνοκύπριους με ποσοστό 3 προς 7.
Μάλιστα γράφει αυτολεξεί: «Το 1963-64 οι Τουρκοκύπριοι εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την κυβέρνηση. Από τότε προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ομοσπονδία και να επανενώσουν το νησί , με την επαναφορά των δικαιωμάτων τους στην κυβέρνηση. Όμως, οι Ελληνοκύπριοι, που κατέλαβαν το νόμιμο κράτος, αρνήθηκαν οποιοδήποτε διακανονισμό και περιμένουν τους Τουρκοκύπριους να εξασθενίσουν και να παραδοθούν. Εάν οι Τουρκοκύπριοι αναφέρουν ότι η ελπίδες για ομοσπονδία έχουν χαθεί, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ένας καινούργιος γύρος συνομιλιών, με δύο διαφορετικά κράτη μέσα στην ΕΕ, που δεν θα είναι μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας αλλά ένα συναινετικό διαζύγιο».
Ουσιαστικά ο αρθρογράφος συγκρίνει Καταλονία, Κούρδους και κατεχόμενα, αναφέροντας ότι τα αποσχιστικά κινήματα των δύο πρώτων οφείλονται στην εγωπάθεια και την απληστία των ηγετών, ενώ στην περίπτωση των κατεχομένων δίκαια, κατά τη γνώμη του, πρέπει να θελήσουν να ανακηρύξουν ανεξαρτησία.
sigmalive.com