Aναμφίβολα ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του κύκλο ύπνου και το δικό του ρυθμό. Για παράδειγμα, τα παιδιά χρειάζονται όσο περισσότερο ύπνο είναι δυνατό, ενώ οι έφηβοι χρειάζονται περίπου εννιά ώρες. Από την άλλη μεριά, οι ενήλικες χρειάζονται από εφτά μέχρι εννιά ώρες κάθε βράδυ. Αλλά δεν ισχύουν απόλυτα γιατί όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο καθένας μας έχει τον δικό του ρυθμό και διαφορετικές ανάγκες. Το ιδανικότερο, βέβαια για να καταλάβεις πόσες ώρες ύπνου πραγματικά χρειάζεσαι είναι, όταν βρίσκεσαι σε περίοδο διακοπών, να αφεθείς ελεύθερη και να κοιμηθείς όσο θέλεις.
Είναι γνωστό πως η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό. Η υπερβολική πρόσληψη της όμως μέσα στην ημέρα, για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου, μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα με συμπτώματα εξάντλησης, κόπωσης και αδυναμίας
. Σ’ αυτή την περίπτωση, αναζητώντας την τόνωση, πίνουμε κι άλλον καφέ κι έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας. Η καφεΐνη μειώνει την ενεργητικότητα για δύο ακόμα λόγους. Παραμένει στον οργανισμό για 3 έως 4 ώρες, δυσκολεύοντας τον ύπνο ενώ, απ’ την άλλη, επειδή αποτελεί ισχυρό διουρητικό αφυδατώνει τον οργανισμό. Γι’ αυτό προσπάθησε να μην καταναλώνεις περισσότερο από 300 mg ημερησίως αποφεύγοντας τον καφέ μετά τις 6.00 μ.μ..Φρόντισε, επίσης, ο καφές που πίνεις να είναι ελαφρύς ή ντεκαφεϊνέ.
Η οθόνη του υπολογιστή σου εκτός του ότι αποτρέπει την κίνηση, η τηλεόραση και η χρήση υπολογιστή τις βραδινές ώρες δεν επιτρέπει στο νευρικό μας σύστημα να χαλαρώσει με αποτέλεσμα ο ύπνος να δυσκολεύει. Γι' αυτό το καλύτερο είναι να μην κοιμάσαι βλέποντας τηλεόραση και φρόντισε να γυμνάζεσαι καθημερινά καθώς η άσκηση ενισχύει την ενεργητικότητα. Διάλεξε ένα ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής κι όχι ένα που θα σε εξαντλεί και προτίμησε την πρωινή άσκηση, η οποία τονώνει τις φυσικές λειτουργίες αντίθετα με την απογευματινή ή τη βραδινή που εξαντλεί τα αποθέματα ενέργειας.
Η αφυδάτωση του οργανισμού είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη μειωμένη ενεργητικότητα και το αίσθημα εξάντλησης. Συνολικά, με όλα τα υπόλοιπα υγρά που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας (καφέ, τσάι, χυμούς, αναψυκτικά)επιβάλλεται να πίνεις σχεδόν δύο λίτρα νερό Η πρόσληψή του μάλιστα πρέπει να αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες γιατί η απώλεια υγρών λόγω της ζέστης είναι μεγαλύτερη. Μια ακόμα καλή πηγή ενυδάτωσης είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που εμπεριέχουν 80 – 90% νερό.
Για να βρεις τον ύπνο σου πάλι μία καλή άσκηση είναι να συγκεντρωθείς στην αναπνοή. Ο ήχος της αναπνοής είναι ένα πολύ καλό νανούρισμα και επιπλέον αποφεύγεις να σκεφτείς όλα όσα δεν έγιναν την ημέρα που πέρασε και όλα όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα – πράγμα που απλώς θα καθυστερήσει τη χαλάρωσή σου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που από μόνη σου στρεσάρεσαι και στριφογυρίζεις στο κρεββάτι σου γιατί δεν σε παίρνει ο ύπνος αμέσως. Μην πανικοβάλεσαι,είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Πες στον εαυτό σου ότι δεν πειράζει. Κλείσε τα μάτια και χαλάρωσε. Διάβασε ένα βιβλίο, άμα χρειαστεί.
Δεν πρέπει να υπάρχουν φώτα, ούτε μεγάλα, ούτε και μικρά ενώ κοιμόμαστε. Μην κοιμάσαι σε ζεστό δωμάτιο. Προτίμησε ένα πιο δροσερό περιβάλλον γιατί ο ύπνος δεν αγαπά τη ζέστη και το σώμα με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο ήρεμο.
Εκεί που πρέπει να επενδύσεις είναι στο να βρες το σωστό μαξιλάρι. Ανατομικό, με πούπουλα, σκληρό ή μαλακό πρέπει να ταιριάζει επίσης στη στάση που παίρνουμε όταν κοιμόμαστε συνήθως. Ένα καλό μαξιλάρι στοιχίζει κάτι παραπάνω αλλά αξίζει σίγουρα.
Τέλος ένα καυτό μπάνιο βοηθά στον ύπνο. Κάτω από τα σκεπάσματα η θερμοκρασία του σώματος θα πέσει βοηθώντας έναν καλό ύπνο.