ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στ. Κριμιζής: Η δημιουργία του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος είναι ανάγκη για τη χώρα

Στα οφέλη της δραστηριοποίησης των διαφόρων κρατών στον τομέα του Διαστήματος, αναφέρθηκε, μιλώντας στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο Ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και αστροφυσικός της NASA, Σταμάτης Κριμιζής.

 

Ο κ. Κριμιζής έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη αξιοποίησης των δορυφορικών εφαρμογών και των δυνατοτήτων που υφίστανται, ενώ χαιρέτησε την πρωτοβουλία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, για τη σύσταση Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος. Ανέφερε, μάλιστα, ότι «δεν βλέπω το λόγο γιατί κάποιο κόμμα να είναι εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής», συμπληρώνοντας πως το θέμα «είναι πολύ σοβαρό, αν και γελοιοποιήθηκε από τα μέσα μαζικής Ενημέρωσης».

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός, που αποκάλυψε ότι του ζητήθηκε η συμβολή του στην πρωτοβουλία της Πολιτείας, εξήγησε ότι «το διάστημα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας» και ότι η χρήση των δορυφορικών μέσων είναι «ζωτικής ανάγκης». Παρέθεσε, δε, τους τομείς, οι οποίοι στηρίζονται σε δορυφορικές εφαρμογές, αναφέροντας αυτούς των Τηλεπικοινωνιών, της δορυφορικής τηλεόρασης, του ίντερνετ, της μετεωρολογίας, της πλοήγησης μέσω του GPS (για πλοία, αεροσκάφη, αυτοκίνητα) και της εθνικής ασφάλειας.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει τις επιπτώσεις από τη μη αξιοποίηση των δορυφορικών μέσων για μια χώρα, όπως θα γινόταν αν προχωρούσε η –με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης- απεμπόληση βασικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Διάστημα. Όπως τόνισε, σε περίπτωση διακοπής των «προσβάσεων» στο Διάστημα, θα είχαμε: «κλειστή τηλεόραση, ραδιόφωνο και περιορισμό στην ενημέρωση. Μη ασφαλείς επικοινωνίες στη διοίκηση και στην αστυνομία, διακοπή και καθυστερήσεις στις μεταφορές. Επίσης, κατάρρευση των δικτύων ασφαλείας, προβλήματα με τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τη μετεωρολογία».

Κύριος στόχος της Ελλάδας, κατά τον κ. Κριμιζή, θα πρέπει να είναι η κεφαλαιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας και των επιτευγμάτων, των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και των θεσμικών πόρων που είναι διαθέσιμοι στη χώρα. Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθούν προγράμματα και έργα σχετικά με τις διαστημικές δραστηριότητες που έχουν μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας, της άμυνας, του περιβάλλοντος.

Στα ενδιαφέροντα της συζήτησης στη Βουλή εντάσσεται και η αναφορά του καθηγητή στα οικονομικά μεγέθη που προκύπτουν από την «επένδυση» στον τομέα του Διαστήματος. Όπως είπε, τα τελευταία 10 χρόνια η παγκόσμια βιομηχανία του διαστήματος είναι η μόνη με αυξητικές τάσεις ακόμα και σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Ο συντελεστής απόδοσης για μια επένδυση στο Διάστημα δημιουργεί εξαπλάσια οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση έχει αυξηθεί 17% στις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη τα τελευταία 3 χρόνια με υψηλές οικονομικές απολαβές.

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία