Από τον Νοέμβριο του 2006 ο Σβεν Έρλαχερ είναι επιμελητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Κέμνιτς της Γερμανίας. Νιώθει πολύ τυχερός γιατί εδώ και δέκα χρόνια ασκεί το επάγγελμα των ονείρων του. Ποια είναι τα καθήκοντά του; Επιμελείται το Τμήμα Βιολογίας, έχει αναλάβει τη διαχείριση της συλλογής του μουσείου, η οποία αποτελείται περίπου από 300.000 ζώα, καθώς είναι και υπεύθυνος για την οργάνωση εκθέσεων και ξεναγήσεων στο χώρο του μουσείου. Η έρευνα και η μελέτη των πεταλούδων αποτελεί ένα παρακλάδι της δουλειάς του.
Η ανακάλυψη δύο νέων ειδών πεταλούδας
Ο Σβεν Έρλαχερ μελετά με το μικροσκόπιό του δείγματα από διάφορα είδη πεταλούδας, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του μουσείου αλλά και από ιδιωτικές συλλογές. Όπως εξηγεί, υπάρχουν είδη που δεν έχει καταγράψει ακόμη η επιστήμη. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό «Zootaxa», στις πρόσφατες ανακαλύψεις του βιολόγου συγκαταλέγονται η πεταλούδα του Μπελγιάγεφ από την Μογγολία (Charissa beljaevi), η οποία πήρε το όνομά της από τον ρώσο επιστήμονα Γεβγκένι Μπελγιάγεφ, όπως και η πεταλούδα της Πελοποννήσου που ζει στην Ελλάδα (Charissa peloponnesiaria). Και τα δύο αυτά είδη έχουν μόλις λίγα εκατοστά μήκος και το χρώμα τους είναι καφετί ή άσπρο.
Τα πέντε άγνωστα μέχρι σήμερα είδη πεταλούδας
Όπως δηλώνει ο ίδιος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa «Η στιγμή της ανακάλυψης είναι μια κορυφαία στιγμή». Έχει ανακαλύψει συνολικά πέντε είδη πεταλούδας, άγνωστα για την επιστήμη μέχρι σήμερα, μέσα σε εννέα μήνες, κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το 95% της δουλειάς αποτελεί ρουτίνα, δηλαδή έρευνα, προετοιμασία και φωτογράφηση. «Η ανακάλυψη νέων ειδών είναι ένα συνοδευτικό φαινόμενο. Δεν ψάχνει κανείς σκόπιμα γι' αυτά, απλά προκύπτει η ανακάλυψή τους», επισημαίνει ο επιστήμονας.
Πηγή: Deutsche Welle