Τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης, και ειδικά ο βήχας, μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικά. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι υπάρχει ένας μόνο τρόπος να απαλλαγούμε από αυτές τις ασθένειες: πολλά υγρά και ξεκούραση. Τα απλά, μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα βοηθούν, επίσης, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Κι όμως, η τραγική ειρωνεία είναι πως η ξεκούραση δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, καθώς ο βήχας έχει την τάση να επιδεινώνεται το βράδυ. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Φταίει η βαρύτητα
Όταν ξαπλώνουμε, οι βλέννες αυτομάτως αρχίζουν να συσσωρεύονται, κάνοντας τα συμπτώματα χειρότερα. Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμόμαστε όταν είμαστε κρυωμένοι είναι με ένα έξτρα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι μας, ώστε να μην μαζεύονται οι βλέννες στο πίσω μέρος του λαιμού μας.
Φταίει η ξηρασία
Αν το περιβάλλον στο οποίο ζείτε και κοιμάστε είναι ξηρό, τότε τα συμπτώματά σας θα επιδεινωθούν. Ένας υγραντήρας χώρου μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο εύκολα. Αλλά πρέπει να προσέχετε: το νερό που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι καθαρό, διαφορετικά θα εισπνέετε μικρόβια.
Φταίει η συμφόρηση
Ο βήχας, όσο ενοχλητικός κι αν είναι, μας βοηθάει να γίνουμε καλύτερα. Όταν βήχουμε, ο λαιμός μας καθαρίζει, διασπά τις βλέννες και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ίασης. Συνεπώς, το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε για να βελτιώσετε τον νυχτερινό σας βήχα είναι η βουλωμένη σας μύτη, ή η καταρροή.
Άλλες χρήσιμες συμβουλές για τον νυχτερινό βήχα:
– Φροντίστε να πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ειδικά το βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο, καθώς θα κάνουν τις βλέννες πιο εύκολες να διασπαστούν.
– Πριν τον ύπνο, αφήστε να λιώσει στο στόμα σας μια καραμέλα για τον βήχα, για να σας ανακουφίσει.
– Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας προτείνει κάποιο μη συνταγογραφούμενο σιρόπι για τον βήχα, και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που θα σας δώσει.
– Μιλήστε με τον γιατρό σας, αν ο βήχας επιμένει για περισσότερες από 7-10 ημέρες.
Πηγή: iatronet.gr