Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύοντας παράλληλα πως ο εκσυγχρονισμός των διμερών σχέσεων μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού των διεθνών συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάνης «και όχι βεβαίως στην αναθέωρησή της».
Από την αρχή των δηλώσεών του ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει στον Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλύοντας την ατζέντα των συνομιλιών χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν ζητήματα που μας χωρίζουν και υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας, όμως επισήμανε ότι σε μια περίοδο γεμάτη εντάσεις και προκλήσεις, πρέπει οι δύο χώρες να ενισχύσουν τους διαύλους επικοινωνίας. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης».
«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Με αλληλοσεβασμό για να μην μιλάμε με προκλήσεις και εντάσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι διμερείς σχέσεις.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως στις συνομιλίες οι δύο πλευρές μίλησαν ανοιχτά για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές προκειμένου, όπως είπε, να αρθούν οι παρεξηγήσεις.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα πως η ένταση και η παραβατική τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. «Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, για τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε, όπως είπε, τις πάγιες θέσεις της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών προκειμένου να αποτραπούν οι θάνατοι στο Αιγαίο.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει σταθερά μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάει προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε σύντομα η Τουρκία να επιστρέψει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.
Αναφορικά με το ζήτημα των οχτών Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλισαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες. «Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα όμως είναι ένα κράτος δικαίου με βασική Αρχή την διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρωθυπουργός είπε πως είναι θεμιτό το ότι ο κ. Ερντογάν άνοιξε όλα αυτά τα θέματα. «Με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν καταλαβαίνω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν έγινε απολύτως κατανοητό τι εννοούσε για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης», είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι απ' όσα κατάλαβε δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα.