ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στο 2018 θα γίνουν 3.932 πλειστηριασμοί -Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα

Συνολικά 3.932 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018.

Θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου, σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας. Ηδη η ηλεκτρονική διαδικασία κερδίζει δειλά-δειλά την εμπιστοσύνη των επισπευδόντων, που είναι κυρίως τράπεζες και δευτερευόντως εταιρείες ή ιδιώτες.

Σε μία εβδομάδα έρχονται 220 πλειστηριασμοί

Οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη διαδικασία στα Ειρηνοδικεία έως και σήμερα, 3 Ιανουαρίου. Ετσι, σήμερα στο λεκανοπέδιο Αττικής δεν θα πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός, ωστόσο στις 10 Ιανουαρίου σε όλα τα δικαστήρια της χώρας έχουν αναρτηθεί περισσότεροι από 200 συμβατικοί πλειστηριασμοί και τουλάχιστον 20 ηλεκτρονικοί.

Τα επεισόδια και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Όσο περνούν οι μήνες, στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα αποτελέσματα, κυρίως τον Ιούλιο, και όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος του χρόνου οι αναγκαστικές εκτελέσεις θα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εάν, δε, συνεχιστούν τα επεισόδια έξω από τα Ειρηνοδικεία, τότε θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί η σκέψη της κυβέρνησης για διεξαγωγή των πλειστηριασμών μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα

Την περασμένη Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας έγινε μόνο ένας πλειστηριασμός, με επισπεύδοντες εργαζόμενους, οι οποίοι ζήτησαν να εκπλειστηριαστεί ένα πλοίο που μετέφερε τσιμέντα, ενώ σε αποχή παραμένουν οι συμβολαιογράφοι μεγάλων περιφερειών, όπως της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Κρήτης, των Ιωαννίνων.

Οι τοπικοί σύλλογοι απέχουν από τους πλειστηριασμούς -συμβατικούς και μη- έως τις 31 Ιανουαρίου, αν και στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις τους, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Τα ΜΑΤ και οι συμβολαιογράφοι

Η τροπολογία που ποινικοποιεί την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών δεν φαίνεται ότι ικανοποίησε τους συμβολαιογράφους της περιφέρειας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα οι όποιες πρωτοβουλίες, πριν η υπόθεση «κακοφορμίσει».

«Δεν υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις να φυλάνε κάθε συμβολαιογραφικό γραφείο», λένε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δώσει μία επιπλέον προθεσμία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία λήγει στα τέλη του 2018.

Την ίδια ώρα, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι ένας μικρός αριθμός οφειλετών σπεύδουν σιγά-σιγά να ρυθμίσουν τις οφειλές του, ποσοστό που θα μεγαλώσει όταν θα αναγγελθεί η αναγκαστική εκτέλεση των δικών τους ακινήτων. Συμβολαιογραφικές πηγές εκτιμούν ότι το ποσοστό μπορεί να φθάσει ακόμη και το 40%, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη στρατηγικών κακοπληρωτών και όχι οφειλετών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.