ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πειθαρχική έρευνα για την μη καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης για το «Noor» διέταξε ο Στ.Κοντονής

Πειθαρχική έρευνα για την πρωτοφανή καθυστέρηση στην καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που άφησε… ορφανό το φορτίο των τριών τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» και έριξε στα μαλακά τους κατηγορουμένους, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Η απόφαση του δικαστηρίου, αν και εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2016, φαίνεται ότι έχει… ξεχαστεί, καθώς ακόμη και σήμερα, ύστερα από 17 ολόκληρους μήνες, δεν έχει καθαρογραφεί!

Η απίστευτη αυτή αργοπορία σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση, η οποία μέχρι σήμερα όλως περιέργως«βαλτώνει» σε κάθε στάδιό της, προκάλεσε την εύλογη παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοντονής έστειλε σχετικό έγγραφο τόσο στον πρόεδρο όσο και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας να κινηθεί η σχετική πειθαρχική διαδικασία και να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες για την 17μηνη καθυστέρηση.

Η πειθαρχική έρευνα φαίνεται πως ήταν ο μόνος δρόμος για να απαντηθεί το πώς και το γιατί η δικαστική απόφαση δεν μπόρεσε να καθαρογραφεί μέχρι σήμερα, με δεδομένο μάλιστα πως παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει αυτό, αφού η πρόεδρος του δικαστηρίου, η κα Δούκα, υπηρετεί πλέον στην Κομοτηνή και επικαλείται… φόρτο εργασίας!

Αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι πως η μη καθαρογραφή της απόφασης μπλοκάρει κάθε ενδεχόμενη κίνηση της Δικαιοσύνης σε μία υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή με πρωταγωνιστές φανερούς αλλά και… αθέατους.

Ήταν, άλλωστε, αναμφισβήτητο από το άκουσμα κιόλας της δικαστικής απόφασης πως αποτελούσε νομική αλχημεία και γι' αυτό είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε νομικούς κι όχι μόνο για τα κενά και τις αντιφάσεις που περιείχε. Κυρίως, μάλιστα, για το ότι πέτυχε το ακατόρθωτο για την κοινή λογική, να μη βρει τον διευθυντή και τον χρηματοδότη της διακίνησης του ναρκοφορτίου, το οποίο παρέμεινε… ακέφαλο.

Ακόμη κι η έφεση κατά της απόφασης που είχε ασκήσει, λίγες ημέρες μετά, η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Τρουπή έμοιαζε περισσότερο ως προσπάθεια να διασωθεί το κύρος μίας απόφασης παρά ως «θεραπεία» των «ακροβατισμών» που επιχείρησαν οι δικαστές, ύστερα από μακρά αποδεικτική διαδικασία.

Η εισαγγελική λειτουργός, θεωρώντας επιεική την ετυμηγορία του δικαστηρίου, άσκησε έφεση κατά της απόφασης με την οποία είχαν αθωωθεί 18 από τους 32 κατηγορουμένους, ενώ μόνο έξι εξ αυτών κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή και ένταξη σε ένα… ακέφαλο κύκλωμα. Στους υπόλοιπους οκτώ αποδόθηκαν κατηγορίες για συνέργεια σε μεταφορά, διακίνηση και αποθήκευση ναρκωτικών.

Το δικαστήριο είχε καταδικάσει τελικά σε ισόβια πέντε άτομα (δύο Έλληνες και τρεις Τούρκους) και σε μικρότερες ποινές άλλους κατηγορουμένους. Η έφεση, που υποστηρίζεται από αιτιολογική έκθεση 52 σελίδων, αφορά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και τον 42χρονο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη (που είχε καταδικαστεί σε ισόβια) και τέσσερις ακόμη Έλληνες, που είχαν καταδικασθεί ως απλοί συνεργοί.