Η COSMOTE φέρνει τη νέα πρωτοποριακή υπηρεσία COSMOTE Mobile Security, παρέχοντας στους συνδρομητές της ενισχυμένη προστασία του smartphone και των αρχείων τους, από κακόβουλο λογισμικό ή τυχόν απόπειρες υποκλοπής στοιχείων, όσο βρίσκονται online για τις καθημερινές τους εργασίες.
Οι smartphone συσκευές αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τις χρησιμοποιούμε για να αποθηκεύσουμε προσωπικά δεδομένα, όπως φωτογραφίες, βίντεο και επαφές, να πραγματοποιήσουμε συναλλαγές, να επικοινωνήσουμε με τους φίλους ή τους συνεργάτες. Ωστόσο, στο online περιβάλλον υπάρχει ο κίνδυνος του hacking, για τον οποίο μπορούμε να πάρουμε μέτρα προστασίας.
H υπηρεσία COSMOTE Mobile Security προστατεύει το κινητό τηλέφωνο των χρηστών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα:
Να ελέγχουν τις online επικοινωνίες της συσκευής τους, όσο είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της COSMOTE, και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για πρόσβαση σε μη αξιόπιστα sites.
Να παρακολουθούν κάθε στιγμή την κατάσταση ασφάλειας του smartphone τους, γρήγορα και απλά, με το πάτημα ενός κουμπιού, χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή.
Μέσω της εφαρμογής, να μπορούν να αποκρούσουν τυχόν επιθέσεις από ιούς, πριν κατέβουν στη συσκευή τους, ή ακόμη να επιτρέψουν στην εφαρμογή να το κάνει αυτόματα.
Να ελέγξουν την αξιοπιστία της κάθε εφαρμογής που είναι κατεβασμένη στο κινητό τους, αλλά και οποιασδήποτε νέας εφαρμογής που θέλουν να εγκαταστήσουν – από τα επίσημα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών ή και εκτός αυτών.
Να διαπιστώσουν αν το εκάστοτε δίκτυο WiFi στο οποίο ετοιμάζονται να συνδεθούν, προσφέρει επαρκή κρυπτογράφηση ώστε η ασύρματη επικοινωνία του χρήστη να είναι προστατευμένη, πριν ολοκληρωθεί η σύνδεση της συσκευής του.
Οι χρήστες του COSMOTE Mobile Security μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να αναζητούν τα στατιστικά ελέγχου της συσκευής τους, ενώ κάθε μήνα ενημερώνονται με SMS για τις συνολικές επιθέσεις που αποκρούστηκαν, τις σαρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και για τις απειλές που εντοπίστηκαν από την εφαρμογή.
Η υπηρεσία COSMOTE Mobile Security διατίθεται δωρεάν τους 2 πρώτους μήνες και στη συνέχεια μόνο με €0,90/μήνα για όλους τους πελάτες συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής, ενώ για τους συνδρομητές προγραμμάτων COSMOTE Mobile XL και άνω, και COSMOTE Mobile Family, παρέχεται εντελώς δωρεάν.
Οι συνδρομητές συμβολαίου κινητής μπορούν να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία στέλνοντας το SMS «SECON» στο 1256 και οι πελάτες καρτοσυμβολαίου/καρτοκινητής το ίδιο μήνυμα στο 1330. Μόλις την ενεργοποιήσουν, μπορούν να εγκαταστήσουν τη δωρεάν εφαρμογή COSMOTE Mobile Security που είναι διαθέσιμη σε Αpp Store και Play Store, με δώρο 500ΜΒ.
Γιατί είναι απαραίτητη η προστασία των smartphone συσκευών
Καθώς η χρήση των smartphone συσκευών σε online περιβάλλον αυξάνεται παγκοσμίως, οι κίνδυνοι από κακόβουλο λογισμικό και από τις επιθέσεις των hackers επίσης πολλαπλασιάζονται. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για την προστασία των κινητών.
Κάποιοι από τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη χρήση των smartphones:
Malware (κακόβουλο λογισμικό): εισβάλλει στο smartphone του χρήστη, χωρίς αυτός να το αντιληφθεί, και δίνει στον hacker πλήρη πρόσβαση στη συσκευή & τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε αυτή. Κάθε δευτερόλεπτο εντοπίζονται 5 μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό. Μόνο το 1ο τρίμηνο του 2017, εντοπίστηκαν 600.000.000.
Ransomware (τύπος κακόβουλου λογισμικού): κρυπτογραφεί τα αρχεία της συσκευής του χρήστη, ζητώντας «λύτρα», για να τα «ξεκλειδώσει» και να επιτρέψει ξανά την πρόσβαση του χρήστη σε αυτά. Το 1ο τρίμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν 9.500.000 επιθέσεις κλειδώματος λογισμικού με αντάλλαγμα λύτρα.
Malicious emails/messages: εισβάλλουν στη συσκευή μέσω email ή προσωπικού μηνύματος από Social Media πλατφόρμες. Συνήθως έχουν κάποιο επισυναπτόμενο αρχείο ή link, που ενεργοποιεί το κακόβουλο λογισμικό μόλις ανοιχτεί. Το 1ο εξάμηνο του 2017, εντοπίστηκαν 38 δισεκατομμύρια απειλές κακόβουλου λογισμικού με τη μορφή email.
Επιθέσεις με τη μορφή διαφημίσεων, malvertising: το κακόβουλο λογισμικό κρύβεται σε διαφημίσεις και ενεργοποιείται όταν ο χρήστης «κλικάρει» για να τις δει ή να τις «κλείσει». Τους 6 πρώτους μήνες του 2017 εντοπίστηκαν 950.000 maladvertising σε συσκευές iOS και Android.