Με στόχο να γίνει η Αθήνα μία σύγχρονη ψηφιακή πόλη, ο δήμος Αθηναίων εκσυγχρονίζεται και αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή του. Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικοί φορείς, δεκάδες επιχειρήσεις, αποτελούν τον πυρήνα για τη δημιουργία νέων ιδεών που διευκολύνουν τον πολίτη, αλλά και νέων θέσεων εργασίας, ενώ έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Ψηφιακό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της χώρας και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, παρουσίασε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αλλά και τον οδικό χάρτη του 2018 για την ψηφιακή Αθήνα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής πρωτεύουσας έχει, όπως είπε, στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, τα καθημερινά τους προβλήματα, με την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, αποτελεσματικότερων λύσεων και περισσότερης διαφάνειας.
Επισημάνθηκε πως ήδη οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, τις συναλλαγές τους με το δήμο. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρθηκε, είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές, που στους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος, το 20% όλων των πληρωμών γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ στόχος είναι μέχρι τέλος του '18, το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί στο 60%. Επίσης, οι ηλεκτρονικές εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς, η ηλεκτρονική στάθμευση που επιτρέπει στους χρήστες του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης να εντοπίζουν τη θέση του αυτοκινήτου τους και να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης ηλεκτρονικά, η πλατφόρμα «Νοιάζομαι», που διασυνδέει όλες τις ιατρικές και κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων και παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες στους ωφελούμενους. Μέσω του «Νοιάζομαι» ανακοινώθηκε πως έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι τώρα πάνω από 70.000 πολίτες, λαμβάνοντας 20 διαφορετικές υπηρεσίες. Ακόμη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης αθλουμένων που μετράει ήδη 1.800 εγγεγραμμένους στο ολοκαίνουργιο Σεράφειο Κολυμβητήριο του δήμου και η οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα επεκταθεί στα 14 γυμναστήρια του δήμου και θα εξυπηρετεί συνολικά περίπου 12.000 αθλούμενους, καθώς και η ηλεκτρονική υπογραφή που εφαρμόζεται σε όλη την αλυσίδα της δημοτικής διοίκησης.
Αναφερόμενος ο κ. Καμίνης στις προτεραιότητες της ψηφιακής Αθήνας 2018, ανέφερε ότι στόχος είναι «τουλάχιστον το 30% των κατοίκων της Αθήνας να έχουν πρόσβαση σε ταχύτατες σύνδεσης τουλάχιστον 500Mbps, ενώ θα αυξηθούν τα WiFi hot spots με ελεύθερη πρόσβαση σε όλη την πόλη και κυρίως στο κέντρο». Προτεραιότητα ωστόσο δίδεται, όπως υπογράμμισε, στην ψηφιακή εκπαίδευση των κατοίκων, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σ΄όλες αυτές τις υπηρεσίες. «Οι ψηφιακές πόλεις προυποθέτουν κατοίκους που έχουν δεξιότητες κατάλληλες για το μέλλον που έρχεται και εμείς στη νέα εποχή δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή γνώση μέσα από τα προγράμματα του Innovathens, των Ανοικτών Σχολείων και του προγράμματος που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft στη νέα δημοτική δομή «Λέλα Καραγιάννη». Ακόμη, τόνισε πως εντός του 2018 το 50% των υπαλλήλων του δήμου θα αποκτήσει gigabit πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου, σημείωσε, έχει και απτά θετικά οικονομικά αποτελέσματα, όπως η μείωση της τάξης των 250.000 ευρώ ετησίως που επιτεύχθηκε στο κόστος τηλεφωνίας όλων των σχολείων του δήμου κ.ά.
Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εφαρμογή που θα είχαν αυτά σε θέματα Ψηφιακής Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, με τη θέσπιση γνωμοδοτικών ψηφοφοριών από τους κατοίκους κ.ά.