ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αποκαλύπτει έγγραφο του FBI για τις μεθόδους της Novartis

Η «αποκάλυψη των δύο πραγματικών λόγων για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα» καθώς και ονόματα προσώπων και εταιρειών μέσων ενημέρωσης, περιέχονται στο έγγραφο του FBI που διαβιβάστηκε μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές στις 23 Ιανουαρίου 2018, στοιχεία του οποίου δημοσιεύει η εφημερίδα «Δημοκρατία» στο Κυριακάτικο φύλλο της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα και αναμεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε αφορούσαν «την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία ελάττωσης τιμών» με το δεύτερο, ειδικά, να σημαίνει ότι «τα λαδώματα γίνονταν για να αποτρέπεται η περαιτέρω μείωση των τιμών στα φάρμακα της Novartis, στο πλαίσιο της περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης μετά την υπαγωγή στο Μνημόνιο».

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, το FBI, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρει ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες των εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με τα εξής πολιτικά πρόσωπα: Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, 'Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αντώνιο Σαμαρά, Ιωάννη Στουρνάρα και Δημήτριο Αβραμόπουλο. Δεν περιέχονται στο έγγραφο αυτό τα ονόματα των Π. Πικραμμένου, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη».

Πέραν των ονομάτων εταιρειών που περιέχονται στο έγγραφο του FBI, «ειδική αναφορά γίνεται στον Παναγιώτη Μαυρίκο (έχασε τη ζωή του όταν πήρε φωτιά το αυτοκίνητό του στη Αττική Οδό), τον οποίο ο Φρουζής ήθελε ως εταιρεία ξεπλύματος χρήματος και ο οποίος ήταν η γέφυρα ανάμεσα στη Novartis και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είχε πρόσβαση σε 3-4 υπουργούς Υγείας».

Στο έγγραφο, ακόμα, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας και το ΑΠΕ – ΜΠΕ, περιέχονται περιγραφές «για τους χρηματισμούς γιατρών κλπ» που «παραπέμπουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σε μαφιόζικες μεθόδους».

Αναφορικά με το «διαφημιστικό σκέλος των λαδωμάτων», καταρχήν αποκαλύπτεται ότι «η Ελλάδα είχε μεγαλύτερα διαφημιστικά έξοδα από τη Γαλλία ή τη Γερμανία και ότι ο προϋπολογισμός του τμήματος επικοινωνίας ενισχύθηκε σημαντικά, ιδίως για έξοδα προώθησης» και «ενώ αρχικά ήταν περίπου 40.000 ευρώ, αυξήθηκε στα 500.000 ευρώ, επιπλέον στα 500.000 ευρώ για την πρόσβαση στην αγορά με ένα επιπρόσθετο κονδύλιο στον τομέα της ογκολογίας».