Κατά 174,4% αυξήθηκε το ύψος της φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκε το 2017 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αφορά αφορά εισαγγελικές παραγγελίες, έρευνες και φοροδιαφυγή και ορισμένους επιτόπιους στοχευμένους ελέγχους.
Συγκεκριμένα, το ύψος των διαφυγόντων εσόδων που αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους αυτούς των Υπηρεσιών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ανήλθε πέρυσι σε 104,321 εκατομμύρια ευρώ έναντι 38,618 εκατ ευρώ το 2016 (αύξηση 174,4%). Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων από τον απολογισμό της δράσης της ΑΑΔΕγια το 2017 που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Παράλληλα με αποφάσεις της η ΑΑΔΕ επέβαλε την αναστολή λειτουργίας σε 251 επιχειρήσεις ενώ σε άλλες 12 καταγράφηκε προσπάθεια παρεμπόδισης του ελέγχου. Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον απολογισμό της δράσης της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι σημείωσε υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί σε όλες τις βασικές κατηγορίες των ελέγχων. Στον απολογισμό του 2017 περιλαμβάνονται οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους των υπηρεσιών της. Σε ό,τι αφορά τους επιτόπιους μερικούς ελέγχους πρόληψης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Στοχευμένος μερικός επιτόπιος έλεγχος σε μεγάλη νυχτερινή πίστα των Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 32 φορολογικών στοιχείων, αξίας 6.500 ευρώ, με συνέπεια την 48ώρη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Ο ως άνω προληπτικός έλεγχος εξελίχθηκε σε έρευνα η οποία επεκτάθηκε σε γνωστό καλλιτέχνη. Εντοπίσθηκε η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, ενώ συνεπεία του ελέγχου, ο καλλιτέχνης υπέβαλε φορολογική δήλωση, στην οποία συμπεριέλαβε ακαθάριστα έσοδα 620.000 ευρώ, με αναλογούντα φόρο εισοδήματος 181.180,72 ευρώ.
Μερικός επιτόπιος έλεγχος σε μεγάλη νυχτερινή πίστα της παραλιακής, όπου λόγω ληξιπροθέσμων οφειλών Φ.Π.Α. άνω του ποσού των 1.200.000 ευρώ, η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής με τη συνδρομή της επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης προέβησαν σε άμεση κατάσχεση της ημερήσιας είσπραξης. Παράλληλα διαπιστώθηκαν: Η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, καθώς και ανακριβής υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. για τις χρήσεις 2016 και 2017. Συνεπεία του ελέγχου, η επιχείρηση προέβη σε υποβολή της αντίστοιχης φορολογικής δήλωσης για τη χρήση 2015, στην οποία συμπεριελήφθησαν ακαθάριστα έσοδα 2.099.520 ευρώ, φορολογητέα κέρδη 769.198 ευρώ, ενώ το βεβαιωθέν ποσό φόρου ανήλθε σε 197.906 ευρώ. Παράλληλα υπεβλήθησαν τροποποιητικές δηλώσεις Φ.Π.Α. χρήσεων 2016 και 2017, βάσει των οποίων δηλώθηκαν επιπλέον εκροές ύψους 2.016.114 ευρώ,αναλογούντα φόρου 245.683,47 ευρώ.
Σε διενεργούμενο προληπτικό έλεγχο σε Καφέ-Μπαρ σε γνωστό νησί της Δωδεκανήσου, εντοπίσθηκε η έκδοση φορολογικών στοιχείων από Φορολογικό Μηχανισμό με στοιχεία άλλης ανύπαρκτης επιχείρησης. Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο σε γνωστό κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, σε εστιατόριο ξενοδοχείου, από αντιπαραβολικό έλεγχο των εκδοθέντων μέσω ΦΤΜ φορολογικών στοιχείων και του POS της επιχείρησης, εντοπίσθηκε η μη έκδοση 65 αποδείξεων λιανικής πώλησης αξίας 23.675,50 ευρώ για μόλις μια ημέρα. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.
Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση εστίασης σε νησί του Ιονίου, πέραν της μη έκδοσης 48 αποδείξεων λιανικής πώλησης κατά την ημέρα του ελέγχου, προέκυψε η έκδοση φορολογικών στοιχείων μέσω ΦΤΜ και η συστηματική εν συνεχεία ακύρωσή τους. Η αξία των φορολογικών στοιχείων που είχαν ακυρωθεί κατά την ημέρα του ελέγχου ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ. Σε επιχειρήσεις καφέ γνωστής αλυσίδας, εντοπίσθηκε η μη έκδοση 80 και 74 φορολογικών στοιχείων στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.
Σε επιχείρηση εστίασης (creperie) σε γνωστό νησί των Σποράδων διαπιστώθηκαν 655 περιπτώσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων σε διάστημα μόλις πέντε (5) ημερών (από 17 έως 21/8). Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Μεσσηνίας σε επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών ΣΝΑΚ ΚΑΦΕ διαπιστώθηκε η ανακριβή έκδοση 44 φορολογικών στοιχείων αξίας 163,6 ευρώ. Η επιχείρηση προέβαινε σε συστηματική έκδοση υποτιμολογημένων φορολογικών στοιχείων, όχι με βάση την τιμή του τιμοκαταλόγου της, αλλά με αξία 0,10 ευρώ για κάθε πωλούμενο είδος. Σε γνωστό νησί των Κυκλάδων, στο πλαίσιο διενέργειας προληπτικού ελέγχου σε επιχείρηση ενοικίασης πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, κατασχέθηκαν ανεπίσημα βιβλία καταχώρησης πελατών, καθώς και στελέχη αποδείξεων παροχής υπηρεσιών για τα έτη από το 2010 έως και την ημερομηνία του ελέγχου. Η εκτιμώμενη φοροδιαφυγή ανέρχεται στις 500.000 ευρώ περίπου. Η υπόθεση έχει μετεξελιχθεί σε έρευνα.
Σε κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, στο πλαίσιο διενέργειας προληπτικού ελέγχου, εντοπίσθηκε επιχείρηση που διενεργεί περιηγητικές εκδρομές με πλοιάρια γύρω από το νησί, χωρίς να έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 330.000 ευρώ, φόρος ο οποίος συνεπεία του ελέγχου αποδόθηκε στη συνέχεια από την επιχείρηση. Συνεπεία του ελέγχου ήταν η ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για τις Ν.Ε.Π.Α. Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίσθηκε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο παροχής υπηρεσιών spa εντός πολυτελών ξενοδοχείων στη Ρόδο και τη Μύκονο, να χρησιμοποιεί παράνομα POS συνδεδεμένα με αλλοδαπό πάροχο. Τα ως άνω POS κατασχέθηκαν και διαβιβάστηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης. Σε προληπτικό έλεγχο σε νησί του Ιονίου σε εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων –μοτοσυκλετών διαπιστώθηκε η μη έκδοση 22 φορολογικών στοιχείων αξίας 2.450 ευρώ.
Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε σε επιχείρηση εμπορίας ενδυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, εντοπίσθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή από πωλήσεις διενεργούμενες μέσω Facebook που αποστέλλονταν σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι σε διάστημα μόλις επτά (7) μηνών δεν εκδόθηκαν 3.500 αποδείξεις λιανικής πώλησης συνολικής αξίας 300.000 ευρώ. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.
Σε στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε αναψυκτήρια που στεγάζονται σε αρχαιολογικούς χώρους, προέκυψε κατά την ημέρα του ελέγχου η μη έκδοση 23 φορολογικών στοιχείων, στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου (Σπιναλόγκα), καθώς και 13 φορολογικών στοιχείων στο κέντρο της Αθήνας, στο χώρο του Νομισματικού Μουσείου. Στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, από προληπτικό έλεγχο σε πλυντήριο αυτοκινήτων, από τον εντοπισμό ανεπίσημων στοιχείων, προέκυψε η μη έκδοση 407 αποδείξεων παροχής υπηρεσιών αξίας 7.500 ευρώ. Σε επιχείρηση στάθμευσης οχημάτων στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένου μερικού επιτόπιου ελέγχου, εντοπίσθηκαν οχήματα με Βουλγάρικους αριθμούς κυκλοφορίας, τα οποία εκμισθώνονταν στην Ελληνική επικράτεια. Ακολούθησε ο εντοπισμός και η δέσμευση ενός εξ αυτών. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.
Επιχείρηση αθλητικών υποδημάτων στη Θεσσαλονίκη, εντοπίσθηκε στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, να εκδίδει πρόχειρες χειρόγραφες αποδείξεις λιανικής πώλησης στις περιπτώσεις που η συναλλαγή γινόταν με μετρητά, τις οποίες στη συνέχεια τις καταχωρούσε προσωρινά σε ηλεκτρονικό αρχείο και ακολούθως τις διέγραφε. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.
Στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας εντοπίσθηκε η μη έκδοση 166 φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 65.000 ευρώ από επιχείρηση εμπορίας καυσόξυλων. Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αλκοολούχων ποτών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, διαπιστώθηκε η μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τις χρήσεις 2014 έως και 2016, ενώ ο πραγματοποιηθείς τζίρος για το ως άνω διάστημα ξεπερνούσε τα 3.500.000 ευρώ. Ο μη αποδοθείς Φ.Π.Α. εκτιμάται σε 287.000 ευρώ. Παράλληλα διενεργήθηκε άμεση κατάσχεση ποσού 68.600 ευρώ που βρέθηκε στο ταμείο της επιχείρησης. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.
Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων ενδεικτικά αναφέρονται: Περίπτωση πρατηρίου σε γνωστό νησί του Ιονίου, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 121.857,45 ευρώ. Πρατήριο υγρών καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 8 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης συνολικής αξίας 9.202,49 ευρώ.
Σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 15 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις υγραερίου κίνησης συνολικής αξίας 9.498,93 ευρώ. Σε πρατήριο υγρών καυσίμων σε νησί του Ιονίου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 21 φορολογικών στοιχείων για την πώληση υγραερίου αξίας 5.511,67 ευρώ.
Σε στοχευμένους ελέγχους σε ελαιοτριβεία ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι περιπτώσεις: Στην ευρύτερη περιοχή Λακωνίας εντοπίσθηκαν σε ελαιοτριβείο 15 τόνοι ελαιόλαδο χωρίς φορολογικά στοιχεία απόκτησης. Στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης εντοπίσθηκε η μη έκδοση 19 φορολογικών στοιχείων αξίας 62.700 ευρώ από την πώληση 19 τόνων ελαιόλαδου.
Στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας εντοπίσθηκε μη έκδοση 26 φορολογικών στοιχείων από την πώληση ελαιολάδου συνολικής αξίας 18.000 ευρώ. Στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας διαπιστώθηκε η μη έκδοση 34 φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 2.200 ευρώ από το εκθλιπτικό δικαίωμα, ενώ για τρία χρόνια δεν είχαν υποβληθεί Δηλώσεις Εισοδήματος και Φ.Π.Α. . Στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, επιχείρηση εμπορίου και επεξεργασίας μετάλλων εντοπίσθηκε να μην έχει εκδώσει φορολογικά στοιχεία για πώληση 16,6 τόνων χαλκού συνολικής αξίας 83.490 ευρώ.
Από διενεργούμενο προληπτικό έλεγχο που έγινε σε δυο κρεοπωλεία στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: Το πρώτο από το 2015έως 2017 εξέδωσε φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 901.543,96 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 117.209,02 ευρώ χωρίς υποβολή Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος και με υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φ.Π.Α. Το δεύτερο από το 2015 έως 2017 εξέδωσε φορολογικά στοιχεία από μη δηλωμένη φορολογική ταμειακή συνολικής αξίας812.946,57 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 107.683,96 ευρώ, χωρίς την υποβολή Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος και με υποβολή Μηδενικών Δηλώσεων Φ.Π.Α.. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.
Σε προληπτικό έλεγχο που έγινε στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Ηλείας σε εταιρεία ανακύκλωσης διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει απόδοση χαρτοσήμου τιμολογίων. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα από όπου και προέκυψε η μη καταβολή τελών ύψους 140.000 ευρώ. Σε στοχευμένο προληπτικό έλεγχο που έγινε στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει παράνομη συγκομιδή 60 τόνων από το προϊόν ακτινίδια, το οποίο ήταν επιμελώς κρυμμένο σε ψυκτικούς θαλάμους, χωρίς να υπάρχουν παραστατικά αγοράς. Η υπόθεση μετεξελίχθηκε σε έρευνα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)