ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην φυλακή ο Καρούζος! Πόσα χρόνια «έφαγε» ο μεγαλοκατασκευαστής και η γυναίκα του

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τον πάλαι ποτέ μεγαλοκατασκευαστή Γιάννη Καρούζο και την πρώην σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα. Ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι για το αποκαλούμενο «Καρούζος gate» και καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 16 και 14 ετών, αντίστοιχα.

Αν και αμφότεροι κρίθηκαν με μια βαριά καταδίκη, (και) η ποινική Δικαιοσύνη επέλεξε διαφορετικούς… δρόμους για το άλλοτε κοσμικό ζευγάρι: O επιχειρηματίας θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή του στη φυλακή, ενώ η πρώην σύζυγος θα παραμείνει ελεύθερη με αυστηρούς περιοριστικούς όρους μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Η αυλαία στην πολύκροτη δίκη έπεσε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ένα χρόνο μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Από τους έξι κατηγορουμένους που βρέθηκαν στο εδώλιο, οι πέντε καταδικάστηκαν για τα κακουργήματα -κατά περίπτωση- της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή, της έκδοσης εικονικών τιμολογίων και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το ζευγάρι αγόραζε πανάκριβα ακίνητα με χρήματα από φοροδιαφυγή, έχοντας διαμορφώσει προηγουμένως την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων ώστε να δικαιολογεί τραπεζικές συναλλαγές με ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση off shore εταιριών.

Κατά την κατηγορία, δύο ακίνητα που πωλήθηκαν στην εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ είχαν πραγματικό τίμημα 20 εκατομμύρια ευρώ και εικονικό 5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι καταδίκες

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος δεν έπεισε τους δικαστές ότι η τότε σύζυγος του Ρεβέκκα Σκαφτούρα ήταν εκείνη που κρατούσε τα «ηνία» κι έπαιρνε τις αποφάσεις στον άλλοτε πανίσχυρο Ομιλο Καρούζου.

Καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη των ποινών που «μοίρασε» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 5 που έκρινε ενόχους.

Χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορουμένους, το δικαστήριο επέβαλε σε όλους στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 3 έτη και:

Ποινή κάθειρξης 16 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ στον Γιάννη Καρούζο. Επιπλέον, ο επιχειρηματίας καλείται να καταβάλει αποζημίωση για ηθική βλάβη στο ελληνικό Δημόσιο 100.000 ευρώ.

Ποινή κάθειρξης 14 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ στην Ρεβέκκα Σκαφτούρα. Αλλες 50.000 ευρώ πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση στο Δημόσιο.

Ποινή 5 ετών στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, συμφερόντων του οποίου φέρεται να ήταν η εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ. Επιπλέον αποζημίωση 50.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Ποινές επτά και πέντε ετών αντίστοιχα, στους εκπροσώπους της ΦΑΝΤΟΜ Γιάννη Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Ρεκούμη. Ο καθένας καλείται να πληρώσει από 50.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Αθώος κρίθηκε ο τρίτος εκπρόσωπος της εταιρείας Θανάσης Παναγιωτόπουλος.

Ο Γιάννης Καρούζος είναι ο μοναδικός από τους καταδικασθέντες που δεν κέρδισε αναστολή στην έφεσή του. Θα παραμείνει στη φυλακή, όπου μέχρι τώρα εξέτιε ποινή άλλης καταδίκης.

Η πρώην σύζυγός του πήρε αναστολή εκτέλεσης της ποινής της μέχρι το Εφετείο της.

Θα παραμείνει ελεύθερη με τέσσερις περιοριστικούς όρους:

-υποχρεωτικά θα διανυκτερεύει στο σπίτι της,
-της απαγορεύτηκε η χρήση πλωτού ή εναέριου μέσου,
-της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα,
-θα πρέπει να εμφανίζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.

Ο άλλοτε μεγαλοκατασκευαστής επιχείρησε κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία να καταδείξει ότι η τότε σύζυγός του ήταν η εγκέφαλος του σκανδάλου φοροδιαφυγής και των εικονικών τιμολογίων, υποστηρίζοντας ότι εκείνη είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τις αγοραπωλησίες των επίδικων ακινήτων.

Η φράση που χαρακτήρισε τη γραμμή που ακολούθησε για την άλλοτε αγαπημένη του σύζυγο ήταν ότι για εκείνον η Ρεβέκκα Σκαφτούρα ήταν «η υψηλή κυρία που χρειαζόταν η υπογραφή της για πάρει ο ίδιος ένα χαρτζιλίκι» από τον Όμιλο.

Ολοι οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.