Την άσκηση ποινικής δίωξης για υπεξαίρεση από εντολοδόχο, σε βαθμό κακουργήματος, παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης εις βάρος όσων ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των θυρίδων τού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Ίωνος Δραγούμη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απ' όπου καταγγέλθηκε όταν κλάπηκαν κοσμήματα, χρυσές λίρες, τιμαλφή και χρηματικά ποσά, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς, ενώπιον του οποίου θα κληθούν το επόμενο διάστημα να δώσουν εξηγήσεις τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στο «κάδρο» του εισαγγελέα φέρονται να βρίσκονται στελέχη και υπάλληλοι του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, αρμόδιοι τη χρονική περίοδο που διαπιστώθηκαν οι καταγγελλόμενες κλοπές για τη φύλαξη των κλειδιών στις θυρίδες θησαυροφυλακίου.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται το 2014, κατόπιν μηνύσεων που υπέβαλαν ιδιοκτήτες θυρίδων, καταγγέλλοντας την παραβίασή τους και την υπεξαίρεση του πολύτιμου περιεχομένου τους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο αριθμός των μηνυτών ξεπερνάει τους δέκα, ενώ παράλληλα οι ίδιοι προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης, λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας. Ήδη εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν κάποιους από τους ενάγοντες.
Παράλληλα, διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και στο πλαίσιο αυτό έγιναν αυτοψίες, πραγματογνωμοσύνες κ.ά. Αξιολογώντας το πόρισμα της έρευνας, ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων.