Οι υπουργικές αποφάσεις δημοσιεύτηκαν επιτέλους στο ΦΕΚ.
- Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό εφεξής μπορούν να εντάσσονται οφειλές έως 125.000 Ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΕΦΚΑαλλά και οφειλές έως 125.000 Eυρώ προς τα Δημόσια Ταμεία και την Εφορία (δηλαδή προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).
Η διαδικασία ρύθμισης αυτών των οφειλών -ακόμη κι αυτών που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν το 2017- θα είναι αυτοματοποιημένη με βάση τους κανόνες του Εξωδικαστικού Μηχανισμού τόσο για μεμονωμένους οφειλέτες όσο και για επιχειρήσεις.
Οι οφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 125.000 ευρώ, πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίσουν Αξιολόγηση Βιωσιμότητας και Σχέδιο Αναδιάρθρωσης Οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ώστε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προτείνουν λύσεις για τη οριστική ρύθμιση των χρεών.
Εμπειρογνώμων μπορεί να είναι είτε φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον 5 χρόνια και διαθέτει άδεια ασκήσεως Οικονομολογικού Επαγγέλματος ή άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τάξης Α΄, είτε νομικό πρόσωπο, εφόσον η ως άνω αξιολόγηση και το σχέδιο υπογράφονται από φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τα ως άνω προσόντα. Το κόστος της αξιολόγησης θα βαρύνει τον οφειλέτη.
Σημαντική βοήθεια για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη είναι το δικαίωμα αφαίρεσης από το χρέος του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Οι προτάσεις όμως, δεν μπορούν να περιλαμβάνουν διαγραφή μεγαλύτερη του 50% της βασικής οφειλής.
Δύο κρίσιμες προϋποθέσεις
Το ΚΕΑΟ και η ΑΑΔΕ δεν προτείνουν ρυθμίσεις εφόσον:
1. Η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, υπερβαίνει το 20πλάσιο αυτής
2. Η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του υπερβαίνει το 15πλάσιο αυτής.