Σε κλίμα έντονης πόλωσης διεξάγονται σήμερα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.
Αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εκλεγεί πρόεδρος είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο, πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ενδέχεται να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ σε περίπτωση μάλιστα που δεν πάει καλά και το κόμμα του
Όταν προκήρυττε εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπολόγιζε πως θα κερδίσει τις από τον α' γύρο και το AKP διατηρεί την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν τον καθησυχάζουν
Αν το AKP χάσει την πλειοψηφία του στις βουλευτικές που θα γίνουν σε έναν μόνο γύρο και ο Ερντογάν μπει σε έναν δεύτερο γύρο η παραδοσιακή εικόνα του κυρίαρχου και αήττητου θα έχει πληγεί σοβαρά.
Αν ο Ερντογάν κερδίσει τις προεδρικές, αλλά το AKP χάνει τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Το σενάριο αυτό θα βύθιζε την Τουρκία σε μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας, θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία και θα προκαλούσε ενδεχομένως νέες εκλογές.
Αν οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο αντίπαλος θα είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ και αν η αντιπολίτευση ελέγχει το κοινοβούλιο θα επωφεληθεί από την υποστήριξη των συμμάχων του CHP στις βουλευτικές και ενδεχομένως και του HDP.
Το τελευταίο και πιο ακραίο σενάριο είναι η αντιπολίτευση να κερδίσει τις προεδρικές και το AKP να διατηρεί το κοινοβούλιο. Πρόκειται για το πιο θολό σενάριο, λόγω του γεγονότος ότι το AKP δεν έχει καμία εμπειρία συγκατοίκησης και ο νέος πρόεδρος θα διάκειται ίσως πολύ εχθρικά απέναντι στο κόμμα που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από το 2002.