ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα πληρώσετε τον Φόρο Εισοδήματος σε 12 δόσεις, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ο ένας στους δύο φορολογούμενους έχει αποφύγει να υποβάλλει τη φορολογική δήλωση εισοδήματος μέχρι σήμερα περιμένοντας μια ευνοϊκή απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών που να μεταθέτει την προθεσμία κατ'αρχήν μέχρι τις 15 Ιουλίου και κατόπιν μέχρι την τελευταία μέρα του Ιουλίου. Όπως συνήθως συμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοινώνει επισήμως την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να πεισθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι για την έγκαιρη υποβολή της δήλωσής τους.

Μέχρι σήμερα όσοι φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν σημαντικά ποσά για τον Φόρο Εισοδήματος, κατέφευγαν στη λύση των πιστωτικών καρτών για τμηματική καταβολή της οφειλής έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι καροί άλλαξαν ωστόσο και τα πιστωτικά όρια των τραπεζών εξαντλήθηκαν. Ολοένα και λιγότεροι φορολογούμενοι μπορούν να εκμεταλλευτούν το προνόμιο της πιστωτικής κάρτας.

Το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια του να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει καθιερώσει ένα σύστημα 12 μηνιαίων δόσεων για να αντικαταστήσει το προηγούμενο των 3 διμηνιαίων δόσεων.

Αυτή την “πάγια ρύθμιση” των οφειλών για Φόρο Εισοδήματος μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος φορολογούμενος παραλάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και χρησιμοποιήσει τις ρυθμίσεις του νόμου 4152/2013.

Το νέο στοιχείο που καθιστά ευκολότερη τη ρύθμιση σε 12 δόσεις είναι ότι την ένταξη στην “πάγια ρύθμιση” δεν είναι απαραίτητο να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού.

Προφανώς η ένταξη στη ρύθμιση μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη ή και η δεύτερη δόση ή αφού καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

Προσοχή στις παγίδες και στο …επιτόκιο

Ο φορολογούμενος που επιθυμεί να υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να γνωρίζει ότι το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, ακόμη κι αν κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15 ευρώ.

Ο κάθε φορολογούμενος έχει δικαίωμα να εντάξει στη ρύθμιση είτε ολόκληρο το ποσό του μη ληξιπρόθεσμου χρέους του ή ένας μέρος αυτού (π.χ. μόνο την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις ή τις δύο από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις). Αν ομως, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες οφειλές ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους.

Παράδειγμα: Αν έχει αποπληρώσει την 5η από τις 12 μηνιαίες δόσεις μιας «πάγιας ρύθμισης» βεβαιωθεί στο όνομά του νέο μη ληξιπρόθεσμο χρέος, μπορεί κι αυτό να το ρυθμίσει ξεχωριστά έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, υποβάλλοντας νέα αίτηση και νέα υπεύθυνη δήλωση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος πρέπει να έχει υποβάλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα οπωσδήποτε όμως όλες τις ανωτέρω δηλώσεις έως την ημερομηνία της αίτησης.

Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη. Γενικά, πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο όλες οι οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων του ν. 4152/2013.

Αν όμως εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ο φορολογούμενος δεν μπορεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση».

Πότε χάνεται η “ρύθμιση”

Κάθε φορά που ο Φορολογούμενος χάνει μία δόση ή δεν πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της πάγιας ρύθμισης, το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%

Ο Φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει άμεσα ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, με συνέπεια την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του – εφόσον:

α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
β) δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης,
γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,
ε) έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση,
στ) δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία – πληροφορίες.
Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει σε υποκατάστημα οποιασδήποτε τράπεζας ή μέσω ATM οποιουδήποτε υποκαταστήματος τράπεζας στην οποία έχει κάποιον καταθετικό λογαριασμό ή μέσω e-banking την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.