ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θερμό προεκλογικό καλοκαίρι για την Ν.Δ

Αποστάσεις  ακόμη και από τις εισηγήσεις των στενών του συνεργατών παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρισιμότατη καμπή σε οικονομικό και εθνικό επίπεδο, με μια κυβέρνηση ανίκανη να διαχειριστεί τα εσωτερικά της μέτωπα, αλλά και να κατανοήσει τις παραμέτρους και να αναδεχθεί τα βάρη αυτών  που συμφωνεί και υπογράφει.

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

Η διαχωριστική γραμμή δεν αφορά σε διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Πρόεδρο και τους επιτελείς του φυσικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για στρατηγική δύο ταχυτήτων. Μεσοπρόθεσμα με εκλογικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου, μακροπρόθεσμα μέχρι την άνοιξη του 2019.
Αυτό που έχει αποφασίσει, είναι ότι έχουμε μπει σε τελική εκλογική ευθεία και δεν πρόκειται να αφήσει το χρόνο να κυλήσει, χωρίς να επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιπολιτευτικής τακτικής, ενώ ατύπως το κόμμα έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχίζονται οι περιοδείες του Προέδρου στην περιφέρεια , ότι συνεδριάζουν οι επιτροπές , ενώ και στο επικοινωνιακό κομμάτι η Πειραιώς δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω.
Σε δύο σημεία φαίνεται ότι θα δοθεί έμφαση το επόμενο διάστημα, στις «καθαρές κουβέντες» εντός και εκτός Ελλάδας για την πορεία της χώρας, το πρόγραμμα και την στρατηγική της Ν.Δ, αλλά και στις «καθαρές σχέσεις» ανάμεσα στο κόμμα και την στρατηγική του και τα στελέχη. «Δολιχοδρομίες, αμφίσημες θέσεις, υπαινικτικές διαφοροποιήσεις την ώρα της τελικής μάχης δε νοούνται», επισημαίνουν από την Πειραιώς, υπενθυμίζοντας ότι η Ν.Δ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα, όσον αφορά στις δημοκρατικές διαδικασίες και την λειτουργία των οργάνων της, σε όλα τα επίπεδα.
Για την στάση που τηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι σε εταίρους και δανειστές, με μια διαβαθμισμένη πλέον κριτική προσέγγιση, «προς τας υποδείξεις» εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και θα ενταθεί.
Στη Ν.Δ  καταγγέλλουν, ότι η συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα –Καμμένου, παρά το θετικό γεγονός της ημερολογιακής απεμπλοκής από το τρέχον πρόγραμμα, δένει χειροπόδαρα την Ελλάδα εις το διηνεκές.
Όπως επισημαίνουν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους επιτελείς της Πειραιώς τόσο επαχθή μέτρα μέχρι το 2060, όσο  τα  θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα η αυστηρή εποπτεία, η δέσμευση της κρατικής περιουσίας στο Υπερταμείο για 99  χρόνια, «δεν είχαν επιβληθεί ούτε στην ηττημένη Γερμανία του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου». Τα επέβαλλαν και τα δέχτηκε η σημερινή κυβέρνηση δυστυχώς δημιουργώντας τεράστιο αδιέξοδο.
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ελληνικής εμπνεύσεως, αυτό που έχει στο μυαλό του είναι να καταδείξει ότι μετά τις εκλογές ανατρέπεται η λογική του ναι σε όλα. Αυτό περιλαμβάνει και συγκρούσεις και διαφοροποιήσεις, όχι όμως άσκοπους λεονταρισμούς, σαν αυτούς του 2015 που κοστίζουν αβάσταχτα στον ελληνικό λαό .
Το «άδειασμα « στον Μοσκοβισί, ήταν το δεύτερο δείγμα  γραφής. Το πρώτο είχε καταγραφεί στη Σύνοδο του ΕΛΚ  για την συμφωνία των Πρεσπών και θα συνεχίσει να καταγράφεται παρά το γεγονός ότι οι διπλωματικές πιέσεις παντός τύπου προς τον Πρόεδρο της Ν.Δ ήταν  και είναι πολλές και ποικίλες.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Πειραιώς  έχει διαδραματιστεί και μια σκηνή που δεν είδε το φως της δημοσιότητας, όταν πρέσβης μεγάλης χώρας που επισκέφθηκε τον κ.Μητσοτάκη υπεβλήθη στο μαρτύριο της αενάου αναμονής, διότι είχε δις μεροληπτήσει εις βάρος της Ν.Δ και του Προέδρου της σε εξαιρετικά επίσημη διπλωματική στιγμή. Όταν θέλησε να μεταφέρει λοιπόν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση την άποψη της κυβέρνησής του την περίοδο των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό, κατενόησε ότι οι παρεκβάσεις και η καταστρατήγηση του πολιτικού fair play, δεν συγχωρούνται και ότι υπάρχουν και όρια στην ανοχή των πιέσεων . Αυτά τα όρια επισημαίνουν έβαλε η Ν.Δ χθες και στον Γάλλο Επίτροπο, θεωρώντας απαράδεκτη την μικροπολιτική στάση που επιλέγει , αναδεικνύοντας και την ιδιοτέλεια που την υποκινεί.