Κάθε δύο χρόνια η Ernst & Young πραγματοποιεί μια παγκόσμια έρευνα ρωτώντας 2.550 στελέχη επιχειρήσεων σε 55 χώρες προσπαθώντας να μετρήσει τον δείκτη διαφθοράς και τις απάτης στον πλανήτη.
- Του Χρήστου Κώνστα
Φέτος η Erns & Young διαπίστωσε ότι το 38% των στελεχών επιχειρήσεων που ρώτησε παγκοσμίως θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους.
Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο (52%) σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές (20%) και τη Δυτική Ευρώπη (21%).
Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 46% .
Η έρευνα έδειξε πως υπάρχουν 6 ευρωπαϊκές χώρες με υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς από την Ελλάδα:
Τσεχία (56%), Βουλγαρία (60%), Σλοβακία και Ουγγαρία (66%), Ιταλία (68%) και Κύπρος (80%), η οποία βρίσκεται στην κατάταξη στα ίδια επίπεδα με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία (46%), η Ινδονησία (42%), η Ινδία (40%), η Μέση Ανατολή (38%), η Ρουμανία (34%) και η Τουρκία (32%).
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παπάζογλου, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥ Ελλάδος, η διαφθορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις σε οικονομικό επίπεδο, αλλά επηρεάζει την κοινωνία στο σύνολό της. «Η βελτίωση της εικόνας στην Ελλάδα δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η τήρηση κανόνων ακεραιότητας αποτελεί ευθύνη όλων μας»,
Μία από τις παραμέτρους που επίσης εξετάστηκαν στην έρευνα ήταν οι μορφές δωροδοκίας ή διαφθοράς που είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν τα στελέχη των επιχειρήσεων. Ως πιο διαδεδομένη πρακτική αναδεικνύεται η πληρωμή μετρητών, με το 13% του δείγματος παγκοσμίως να δηλώνει ότι θα δικαιολογούσε την πρακτική αυτή αν θα βοηθούσε την επιχείρησή του να επιβιώσει σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 20%, έναντι 5% στη Δυτική Ευρώπη και 6% στις αναπτυγμένες αγορές. Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες όπου καταγράφεται υψηλότερο ποσοστό είναι η Σλοβακία και η Κύπρος (44%).
Στην Ελλάδα το 6% των στελεχών θα δικαιολογούσε προσωπικά δώρα ή την παραποίηση οικονομικών στοιχείων, έναντι 11% και 5% αντίστοιχα στο σύνολο του δείγματος, ενώ μόλις 4% θα αποδεχόταν δωροδοκία υπό μορφή διασκέδασης ή φιλοξενίας, έναντι 21% στο συνολικό δείγμα.
Ποια είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για τις ελληνικές επιχειρήσεις;
Σχεδόν οι μισοί (48%) συγκλίνουν στο ότι είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ το 38% απαντά πως είναι οι μεταβολές στο ρυθμιστικό περιβάλλον και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο (32%).