Οι απότομες εναλλαγές του καιρού και η πτώση της θερμοκρασίας, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση κρυολογημάτων.
Καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της… γρίπης, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βιώσουμε τις ενοχλητικές της επιπτώσεις στην υγεία μας. Ιδιαίτερα μεταδοτικά, τα κρυολογήματα αφορούν πάνω από 100 ήπιας μορφής ιούς της γρίπης που αιωρούνται στον αέρα, επάνω σε επιφάνειες και στον οργανισμό μας.
Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι, τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, αλλά και για να αυξήσουμε τα αντισώματά μας κατά τη διάρκεια αυτής της «επικίνδυνης» περιόδου.
Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να περιορίσετε τις πιθανότητες να προσβληθείτε από γρίπη ή να μειώσετε τα συμπτώματα και τη διάρκειά της.
Βιταμίνη D
Ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη D, που βοηθά στην πρόληψη των κρυολογημάτων και της γρίπης
. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το σημαντικό ρόλο που αυτή η βιταμίνη παίζει στην προστασία πολλών οργάνων του σώματός μας. Επίσης, ενισχύει την κυτταρική ανάπτυξη και την ανοσολογική δραστηριότητα των κυττάρων και μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση. Θα πρέπει να εκτίθεστε 15 λεπτά καθημερινά στο φυσικό φως του ήλιου, να καταναλώνετε περισσότερες τροφές με βιταμίνη D και ενδεχομένως να λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D3.
Βιταμίνη C & εσπεριδοειδή
Αν περάσατε ένα βαρύ κρύωμα που δυσκολεύτηκε να φύγει, η σημαντικότερη αιτία είναι η μη επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C. Πρόκειται για ένα ισχυρό «φάρμακο» για το κοινό κρυολόγημα και μπορείτε να λαμβάνετε μέχρι και 2000mg τέσσερις φορές ημερησίως. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να συμπληρώσετε με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της βιταμίνης C. Τα οφέλη από την κατανάλωση χυμού λεμονιού, αναμεμιγμένου με νερό, υπερβαίνουν αυτά της φυσικής βιταμίνης C. Τα λεμόνια βοηθούν στον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος, που είναι σημαντικό στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων. Πίνετε το χυμό από μισό λεμόνι σε ένα φλιτζάνι ζεστό καθαρό νερό 3 ή περισσότερες φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μαύρο πιπέρι και φρέσκο ή σε σκόνη τζίντζερ.
Οργανική εχινάκεια
Αυτό το βότανο ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει ισχυρή αντιική και αντιβακτηριακή δράση. Είναι επίσης ένας ισχυρός καθαριστής αίματος, γεγονός που εμποδίζει το κρύωμα. Χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος, γι’ αυτό και αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα).
Ψευδάργυρος
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος μειώνει τόσο την ένταση, όσο και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά 50%. Ο ψευδάργυρος αυξάνει τη δραστηριότητα των λυσοσωμάτων, που επιτίθενται στους ιούς και ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας το ιικό φορτίο. Οι σημαντικότερες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας και τα πουλερικά, αλλά και τα στρείδια, τα καβούρια, ο αστακός, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Οργανικό έλαιο ρίγανης (ριγανέλαιο)
Ένα εξαιρετικά ισχυρό, αντιβακτηριακής και αντιμικροβιακής δράσης συστατικό, που ανακουφίζει από τη συμφόρηση και τη φλεγμονή. Περίπου 9 σταγόνες βιολογικού λαδιού ρίγανης σε κάψουλα, με γεμάτο στομάχι, είναι μια ποσότητα που συστήνεται.
Ινδικό μπαχαρικό κουρκουμάς ή κουρκούμη
Η σκόνη της κουρκούμης διαθέτει ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες που οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε κουρκουμίνη. Είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό που βοηθά κατά των βακτηριακών και ιογενών λοιμόξεων. Μπορείτε να την αγοράσετε σε μορφή κάψουλας ή μπορείτε να αγοράσετε το βότανο νωπό ή ξερό. Βάλτε 1/4 του κουταλιού στο τσάι για την καταπολέμηση της γρίπης. Η κουρκούμη κάνει επίσης καλό στον πονόλαιμο.
Μηλόξυδο
Ένα πολύ γνωστό φυσικό θεραπευτικό είναι το μηλόξυδο, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει τις βλαβερές τοξίνες και καταπολεμά τα μικρόβια. Επίσης περιέχει 40 διαφορετικές φυσικές ουσίες από βιταμίνες και μέταλλα έως ένζυμα και ωφέλιμα βακτηρίδια. Πιείτε ένα μείγμα από 1/2 φλιτζάνι καθαρού νερού με 2 κουταλάκια μηλόξυδο, 3 φορές ημερησίως έως ότου τα συμπτώματα εξαφανιστούν. Μετά την κατανάλωση, πιείτε περισσότερο νερό για να ξεπλύνετε το οξύ των δοντιών.
Τι να αποφύγετε
Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τον ακόλουθο κατάλογο τροφίμων: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ, τον καφέ, κρέας ή άλλα προϊόντα ζώων, τη ζάχαρη, τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, το άσπρο αλεύρι κ.ά.
Πηγή: clickatlife.gr