Συχνά, η μετάδοση του ιού γίνεται τροφιμογενώς, μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού.
Σε αναμονή των πρώτων κρουσμάτων γρίπης, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αναμένεται έξαρση στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους τον χειμώνα.
Οι επισκέψεις ασθενών, πάντως, στα ιατρεία με συμπτώματα ιώσεων και γρίπης παραμένουν χαμηλά. Εκτιμάται πως μόλις μία στις 100 επισκέψεις αφορά παρόμοια προβλήματα, ενώ σε κανένα από τα 43 “ύποπτα” δείγματα που έχουν σταλεί για ανάλυση δεν έχει βρεθεί ιός γρίπης.
Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, όσοι ταλαιπωρούνται από λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος. Προκαλούνται από ιούς και χαρακτηρίζονται από υδαρή διάρροια, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία, εμετό και μερικές φορές πυρετό.
“Οι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως χωρίς επιπλοκές, με εξαίρεση τα βρέφη, τους ηλικιωμένους και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, που μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα”, εξηγεί η δρ Κασσιανή Μέλλου (φωτό), υπεύθυνη του Γραφείου Τροφιμογενών Νοσημάτων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σύμφωνα με την κ. Μέλλου, η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που μπορούν να ληφθούν για την αποφυγή της νόσησης, καθώς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τη διαχείριση των μεμονωμένων κρουσμάτων ή επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας κρίνεται απαραίτητη πριν τη χειμερινή περίοδο και την πτώση της θερμοκρασίας που ευνοεί την εμφάνιση των ιογενών λοιμώξεων.
Συμβουλές
Για να μειωθεί η πιθανότητα να νοσήσει κανείς από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει:
Να τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Απαιτείται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό τροφίμων). Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.
Αναγκαίος είναι, επίσης, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
Οι πολίτες πρέπει να κάνουν χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρούχων, κλινοσκεπασμάτων, εσωρούχων, πετσετών).
Να αποφεύγουν, δε, τη χρήση σκευών (ποτήρια, πιάτα) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα.
Να καταναλώνει όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό (τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή).
Απαιτείται καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα, χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα και αποφυγή κατανάλωσης ωμών οστρακοειδών
Μετάδοση
Σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος συστήνεται για όσο διαρκούν τα συμπτώματα του ατόμου και για δύο τουλάχιστον ημέρες μετά την αποδρομή τους:
Να απέχει από το χειρισμό τροφίμων.
Να μην επισκέπτεται χώρους με συγχρωτισμό.
Να μην επισκέπτεται χώρους που φιλοξενούνται ευπαθή άτομα, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας.
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες δεν μεταδίδονται κατά ανάγκη από άτομο σε άτομο. Συχνά, η μετάδοση του ιού γίνεται τροφιμογενώς, μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού.
Συστήνεται η συλλογή και ψύξη δειγμάτων τροφίμων – νερού που καταναλώθηκαν τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων των κρουσμάτων στην περίπτωση που εμπλέκεται κάποιος χώρος κοινής έκθεσης (εστιατόριο, βρεφονηπιακός σταθμός, ξενοδοχείο) από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Συστήνεται, επίσης, η διατήρηση των ύποπτων τροφίμων, του νερού και των παγοκύβων στο ψυγείο, ώστε να μπορούν να σταλούν δείγματα για έλεγχο στα κατάλληλα εργαστήρια που θα υποδείξει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΙΑΤRONET