«Χρειάζονται συναινέσεις και συνεργασίες» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του Ποταμιού, και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στα κόμματα που έχουν ασκήσει εξουσία στο παρελθόν.
Ειδικά για τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σημείωσε ότι πρόκειται για «παρωχημένη αριστερά και ακραία δεξιά μαζί». «Κυβερνούν αγκαλιασμένοι, θα πρέπει να τιμωρηθούν μαζί. Είναι μία η ετυμηγορία» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.
Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στις πέντε βάσεις των συνεργασιών της επόμενης μέρας, οι οποίες θα γίνουν πράξη με τη συμμετοχή του Ποταμιού.
- Αποκομματικοποίηση του κράτους. «Δεν έχουμε γραμμάτια» σημείωσε.
- Σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει, δήλωσε και επισήμανε την ανάγκη να εξεταστεί ακόμη και το μοντέλο Καναδά για τη ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης.
- Προστασία του περιβάλλοντος. Είναι η σκέψη που πρέπει να συνοδεύει όλες τις αποφάσεις, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ποταμιού.
- Αλληλεγγύη γενεών.
- Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία. Σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό.
Στο σημείο αυτό, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι το Βόρεια Μακεδονία είναι επιβεβλημένη λύση, γιατί η παράταση του προβλήματος είναι αρνητική. «Δεν πρέπει να διαπαιδαγωγούμε τους πολίτες στα παραμύθια των ακραίων» υπογράμμισε.
«Ο θάνατος ενός ανθρώπου στο Αργυρόκαστρο φανέρωσε την επιπολαιότητα με την αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα, δημιουργούμε θρύλους για να δημιουργήσουμε χάσματα» είπε χαρακτηριστικά για τη δολοφονία Κατσίφα, αποκαλύπτοντας ότι το δεύτερο σκέλος της φράσης ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
«Όπου υπάρχουν λύσεις εμείς θα τις στηρίζουμε» ξεκαθάρισε και επανέλαβε πως σε καμία περίπτωση δε δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαχωρίζοντας την υπόθεση του Σκοπιανού.
Επανέλαβε και τις θέσεις του κόμματός του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Για το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κοκ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέφερε την πρότασή του προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 και επέμεινε στην ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Με τρόπο που θα επιτρέπει την εκλογή κυβέρνησης, με διπλή κάλπη για κόμμα και βουλευτές και απαγόρευση της αποστασίας.
Σε ότι αφορά στη συμμετοχή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής έκανε αυτοκριτική αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη. «Είναι όλη δική μου» είπε χαρακτηριστικά.