Του Γαβρήλου Χαλικιώτη
Διανύουμε τα τελευταία μέτρα μιας διαδρομής που στο τέλος της θα βρεθούν οι δανειολήπτες χωρίς καμία ουσιαστική θεσμική προστασία (νομικό πλαίσιο). Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους δανειολήπτες;
Δυσοίωνες προβλέψεις για το ξεκίνημα του νέου χρόνου. Οι τράπεζες με χαρακτηριστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους. Πρόσφατα είναι τα limit down στο εγχώριο χρηματιστήριο και παράλληλα διάφορα σενάρια που ακούγονται με μια ενδεχομένως εναλλακτική λύση, πχ φορέας ειδικού σκοπού. Όμως ποιος δε νοσταλγεί τις εποχές που η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ήταν δεδομένη, στο business plan μιας επιχείρησης; Ίσως ένα από τα επόμενα σοβαρά θέματα που θα πρέπει ν΄ απασχολήσει τους ιθύνοντες του τραπεζικού συστήματος είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να έχει κάποιος για να πάρει ένα δάνειο. Ακόμα ηχεί στ΄ αυτιά μου η φράση ενός γκουρού του τραπεζικού συστήματος, ότι δάνειο μπορεί να πάρει κάποιος που δεν το χρειάζεται και σε καμιά περίπτωση κάποιος που θα το χρησιμοποιήσει για καταναλωτικές ανάγκες, πχ διακοποδάνειο.
Απ΄ την άλλη έχουμε τους ταλαίπωρους δανειολήπτες που βγαίνοντας απ΄ την ¨κρίση¨ , τους βρίσκει με μειωμένα εισοδήματα, περίπου, μεσοσταθμικά τουλάχιστον 50%. Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον, ο ένας δεν υφίσταται χωρίς τον άλλον. Και οι δυο όμως ακολουθούν δρόμους προς διαφορετική κατεύθυνση, δρόμους αμφίρροπους. Πώς θα μπορέσουν αυτές οι δύο πλευρές να συναντηθούν;
Καμία χώρα ισχυρή, χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υφίσταται, εάν πρώτα δεν αποκατασταθούν οι σχέσεις τους με τους δανειολήπτες. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που το διαπραγματευτικό πρόβλημα επιστρέφει στην αγκαλιά της απροσδιοριστίας. Πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει μία και μοναδική λύση που ακολουθώντας αυτή μεγιστοποιούν τα οφέλη τους εκατέρωθεν. Ποια είναι αυτή η λύση που το όφελος της μιας μεγιστοποιείται όταν μεγιστοποιείται και το όφελος της άλλης; Η έννοια της ισορροπίας.
Πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί; Με τις δύο μαγικές λέξεις: προνομιακές ρυθμίσεις με κουρέματα. Λύση που θα δώσει α) άμεσα μετρητά στις τράπεζες, β) θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών και των οφειλετών, γ) δε θα υποτιμηθεί η αξία των ακινήτων, δ) θα βοηθήσει τη χώρα στην έξοδο της στις αγορές, στ) γι΄ αυτό τώρα όλοι πρέπει να βοηθήσουν από το δικό τους μετερίζι (πιστεύω) , να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο.