Ελλάδα και Ρωσία ενώνονται από μεγάλες προοπτικές τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.
«Αναλύσαμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς και στις περαιτέρω σχέσεις θα συμβάλλουν οι συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα» τόνισε.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων σε αυτόν τον τομέα, υπογραμμίζοντας πως πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και πάνω από το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.
«Συζητήσαμε συνεργασία στην διανομή αερίου μέσω της νότιας διαδρομής. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στο ζήτημα να περάσει ο Turkish Stream και στην Ελλάδα. Είναι πολύ ρεαλιστικό» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το «επεισόδιο» με την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ο Πούτιν τόνισε πως αυτή η «μαύρη σελίδα» έχει κλείσει, υπογραμμίζοντας πως κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι «παίζαμε σκοτεινό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατόν η δύσκολη, οικονομικά, περίοδος που περνάει η Ελλάδα, ενώ συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τις κινήσεις που κάνει επί του ζητήματος.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως ο διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις μας στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε, μας βοηθά να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των απελάσεων Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «κοιτάζουμε μπροστά, η υπόθεση έχει λήξει».
«Μια βροχερή ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι, ή ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα δεν κινείται με βάση της πιέσεις τρίτων χωρών, κάτι που όπως είπε, αποδεικνύεται από το ότι η Ελλάδα δεν συμφώνησε με την προωθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική μαζικών απελάσεων Ρώσων αξιωματούχων για την υπόθεση Σκριπάλ.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, εκτιμώντας πως θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζει και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή.
Χαρακτήρισε, δε, εξαιρετικά εποικοδομητική τη συνάντηση, θεωρώντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου με μεγαλύτερη δυναμική.
Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνάντησης, τόνισε ο Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται σε ειλικρινή διάλογο μαζί της.
Είπε επίσης ότι, την περίοδο που πέρασε, αναδείχθηκε μέσα από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ότι μπορεί να είναι μια χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα να προωθεί ένα μοντέλο πολυδιάσταστης εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκαν τρόποι προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, ειδικά στον αγροτο-διατροφικό τομέα. Επίσης, συμφωνήθηκε το 2019 να είναι έτος πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη γλώσσα.