Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο «10 Year Challenge» ποστάροντας φωτογραφίες τους με απόσταση 10 χρόνων. Τα αποτελέσματα ήταν συχνά διασκεδαστικά –κυρίως από την άποψη των προ δεκαετίας στιλιστικών επιλογών των συμμετεχόντων- όμως η έκταση του φαινομένου γέννησε και ανησυχίες.
Από τους πρώτους που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ήταν η Kate O’Neill, συνεργάτιδα του περιοδικού Wired. Η O’Neill σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε πριν από ελάχιστες ημέρες διατύπωσε αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της «πρόκλησης». Για την ακρίβεια, αναρωτήθηκε μήπως ο σκοπός του παιχνιδιού δεν ήταν άλλος από την συγκέντρωση στοιχείων (χρονολογημένων φωτογραφιών) για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμφιλεγόμενης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων.
«Φανταστείτε ότι θέλετε να αναπτύξετε έναν αλγόριθμο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του ηλικιακά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα θα μπορεί να προβλέψει πως θα μοιάζει κάποιος μεγαλώνοντας. Για να το κάνετε χρειάζεστε μια τεράστια και σωστά οργανωμένη βάση δεδομένων με τις φωτογραφίες πάρα πολλών ανθρώπων. Αν αυτές οι φωτογραφίες (του ίδιου προσώπου) απείχαν μεταξύ του συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τόσο το καλύτερο», σημειώνει η O’Neill.
Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απέρριψαν τις υποψίες της δημοσιογράφου και συγγραφέως ως αβάσιμες. Το Facebook έχει ούτως ή άλλως πρόσβαση στις φωτογραφίες των χρηστών, αντέτειναν. Όμως, αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι σε χρονολογική σειρά και, για τους περισσότερους από εμάς, είναι μπερδεμένες με φωτογραφίες τρίτων ή άσχετο υλικό. Με το «10 Year Challenge» το Fecebook αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα, καθαρά από παρεμβολές, άρτια οργανωμένα και εύχρηστα.
Όπως σημειώνει η καθηγήτρια στρατηγικού σχεδιασμού στο New York University Amy Webb, «το “10 Year Challenge” είναι ιδανικό για την ανάπτυξη συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης».
Απαντώντας στις κατηγορίες, το Facebook ισχυρίζεται ότι το «10 Year Challenge» δεν ήταν δική του πρωτοβουλία. Ξεκίνησε από χρήστες και έγινε viral. Επιπλέον, οι χρήστες του Facebook έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν την λειτουργία της αναγνώρισης προσώπων (facial recognition).
Ξεχνά βέβαια να αναφέρει ότι, ακόμα και αν κάποιος απενεργοποιήσει τη σχετική λειτουργία, το πρόσωπό του ενδέχεται να υπάρχει σε αναρτήσεις άλλων. Με άλλα λόγια, ό,τι και αν κάνει κανείς, το πρόσωπό του ενδέχεται να βρίσκεται κάπου στην πλατφόρμα.
Και παρότι το Facebook διαβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύει να διαθέσει σε οποιονδήποτε φορέα, υπηρεσία ή εταιρεία τα δεδομένα που έχει συλλέξει και την ανάλογα τεχνολογία, τα πρόσφατα γεγονότα (Cambridge Analytica κ.λπ.) εμπνέουν ελάχιστη εμπιστοσύνη.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο της Nicole Martin «Was The Facebook '10 Year Challenge' A Way To Mine Data For Facial Recognition AI?» στο Forbes .