Μία τοιχογραφία μοναδικής ομορφιάς και πολύ καλά διατηρημένη ήρθε στο φως στο πλαίσιο αρχαιολογικών ανασκαφών σε ένα πλούσια διακοσμημένο οίκημα στην αρχαία Πομπηία.
Πρόκειται για τοιχογραφία που απεικονίζει τον μυθικό κυνηγό Νάρκισσο, να θαυμάζει εκστασιασμένος την αντανάκλαση του σε μια λιμνούλα.
Η φιγούρα του Νάρκισσου, ο οποίος – σύμφωνα με τον μύθο – γοητεύτηκε τόσο από την εικόνα του στο νερό, που τελικά πέθανε από τον ανικανοποίητο προς εαυτόν έρωτά του, ήταν ένα αρκετά κοινό θέμα στη ρωμαϊκή πόλη του πρώτου αιώνα μ.Χ.
Η ανακάλυψη έγινε στο αίθριο του σπιτιού όπου, τον περασμένο Νοέμβρη, οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια άλλη τοιχογραφία, η οποία απεικονίζει μια ερωτική σκηνή από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Λήδας και του Κύκνου.
«Η ομορφιά αυτών των χώρων μας οδήγησε να αλλάξουμε τον προγραμματισμό μας και να συνεχίσουμε να σκάβουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε η επικεφαλής της ανασκαφής, Αλφονσίνα Ρούσο. Όπως εξήγησε, στο μέλλον θα είναι εφικτό να ανοίξει μέρος της εντυπωσιακής αρχαίας οικίας για το κοινό.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ανασκαφή πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού για την σταθεροποίηση και τον επαναπροσδιορισμό των «μέτωπων» ανασκαφής στην αρχαία πόλη, με τίτλο Great Pompeii Project.
Η αρχαία Πομπηία καταστράφηκε το 79 μ.Χ. από μια έκρηξη που σκότωσε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους. Τα ερείπια της εντυπωσιακής πόλης αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Η αρχαιολογική τοποθεσία, που προσελκύει περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου από το 2013, όταν η Unesco απείλησε να την εντάξει στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο, εάν οι ιταλικές αρχές δεν έκαναν κάτι για να βελτιώσουν τη συντήρησή της.
Στις 16 Οκτωβρίου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ανάγλυφο που ανέφερε ότι η έκρηξη συνέβη τον Οκτώβριο του 79 μ.Χ, και όχι τον Αύγουστο, όπως πίστευαν μέχρι τότε.