Τέλος στις χειρόγραφες και δίγραμμες συνταγές βάζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τα σκευάσματα που περιέχουν ουσίες οι οποίες περιλαμβάνονται στους πίνακες περί ναρκωτικών ουσιών του ΟΗΕ. Τα παραπάνω σκευάσματα θα ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία την Τρίτη (19/02/2019) συζητούσε το πολυνομοσχέδιο, αναφέρθηκε και στις διατάξεις περί συνταγογράφησης ναρκωτικών.
«Συνιστά μια εξαιρετική παρέμβαση, καθώς σε ένα πεδίο που μέχρι τώρα ήταν με χειρόγραφες και δίγραμμες συνταγές, σε ένα πεδίο αδιαφανούς λειτουργίας και ενδεχομένως και πεδίο συναλλαγών, για πρώτη φορά γίνεται μια παρέμβαση απολύτως εκσυγχρονιστική. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των ουσιών που είναι στους πίνακες περί ναρκωτικών ουσιών του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει εποπτεία και κυρίως, ευχερής πρόσβαση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για σοβαρή αναλγητική φροντίδα, μέσα από οπιούχα αναλγητικά. Πρόκειται για τεράστιας σημασίας αλλαγή: Εποπτεία στη χρήση αυτών των ουσιών, πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, τεκμηριωμένη φροντίδα» τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) από εγκεκριμένους οργανισμούς ή φορείς για την υλοποίηση δράσεων κατά των ναρκωτικών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης θα παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών.
«Στόχος μας είναι να υπάρξει μια πιλοτική δομή, σε πρώτη φάση, σε διασύνδεση με μονάδες άμεσης πρόσβασης, από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ, έτσι ώστε οι άνθρωποι που θα πηγαίνουν στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, να κάνουν ένα πρώτο βήμα επαφής, με το δημόσιο σύστημα υγείας και διασύνδεσης τους με άλλες υπηρεσίες, είτε υποκατάστασης είτε ψυχοκοινωνικής υποστήριξης» ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός και υπογράμμισε ότι η νομοθετική αυτή παρέμβαση αυτή, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Οι ΧΕΧ θα λειτουργούν μόνο από τους εγκεκριμένους φορείς του άρθρου 51 του Ν.4139/13 και στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των χρηστών, η αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας, η προετοιμασία για την ένταξη των χρηστών σε προγράμματα θεραπείας, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
«Είναι μια αλλαγή η οποία εντάσσεται σε μια δέσμη παρεμβάσεων για τη μείωση της βλάβης. Εντάσσεται στη δέσμη των παρεμβάσεων με τα προγράμματα street work, τη χορήγηση συρίγγων, τους ξενώνες άστεγων τοξικοεξαρτημένων, τις κινητές μονάδες, τα κέντρα ημέρας. Είναι μέσα σε ένα πλαίσιο που έχουμε δρομολογήσει και έχουμε βρει και πόρους από ευρωπαϊκή κονδύλια για να χρηματοδοτηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και υπενθύμισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια καινοτόμα παρέμβαση, στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνεργάζεται ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, «δύο φορείς με τελείως διαφορετική κουλτούρα, θεραπευτική» αλλά συνεργάζονται προκειμένου να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την καλύτερη δυνατή φροντίδα στον χρήστη.
Το ΚΕΘΕΑ πάντως εκφράζει ενστάσεις: «Η λειτουργία τέτοιων χώρων εγείρει σημαντικά ζητήματα, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει τη χρήση, να ενισχύσει τοπικά τις "πιάτσες" και να μειώσει το κίνητρο για θεραπεία. Παρ' όλα αυτά, η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης προβάλλεται από πολλές πλευρές ως καινοτόμος και "σωτήρια", χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα που ενισχύουν την αντίθετη άποψη».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)