Αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα για τη θέση με την οποία προσήλθε στη διαπραγμάτευση για το χρέος έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, ο κ. Τσακαλώτος, παραδέχθηκε αναφερόμενος στην εξάμηνη διαπραγμάτευση του 2015 ότι «προσπαθήσαμε αλλά νικηθήκαμε». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο έκανε δύο σημαντικά λάθη: «Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί [σ.σ. το Grexit] (…) Το δεύτερο λάθος μας, είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που έκανε η κυβέρνηση στις 12 Ιουλίου του 2015, σημειώνοντας πως η βάση του συμβιβασμού ήταν η υπόσχεση των ευρωπαίων για ρύθμιση χρέους με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Εκτίμησε όμως πως σε βάθος χρόνου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του χρέους καθώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τόσο μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές στο ύψος του χρέους στα διάφορα κράτη μέλη.
«Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη για το θέμα του χρέους. Γιατί η ευρωζώνη που είναι νομισματική ένωση δεν μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με μεγάλες διαφορές στα επίπεδα χρέους. Ο λόγος είναι ότι μια μικρομεσαία επιχείρηση στις χώρες με υψηλά χρέη θα αντιμετωπίζει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού από τις άλλες. Αυτό μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στο θέμα του χρέους και πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση».
Στην ομιλία του, με θέμα «Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη» και ακροατήριο κυρίως φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για την Ελλάδα σε σχέση με το τέλος της κρίσης: εκδώσαμε 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια, έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη, πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή, μείωση της ανεργίας, παρότι παραμένει πολύ υψηλή». Ωστόσο, εκτίμησε ότι στην Ευρώπη η κρίση δεν έχει τελειώσει, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα και αίσθημα έλλειψης δημοκρατίας.