GOOGLE NEWS

Όλα όσα υποσχέθηκαν αλλά και αλληλοκατηγορήθηκαν 4 υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας

Τα προγράμματα  των τεσσάρων βασικών διεκδικητών του δήμου της Αθήνας, Παύλου Γερουλάνου, Νάσου Ηλιόπουλου, Κώστα Μπακογιάννη και Νίκου Σοφιανού, αναδείχθηκαν στο «debate» της εκπομπής «Η επόμενη μέρα» της ΕΡΤ1. 

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις. Ο κ. Γερουλάνος υποψήφιος με την παράταξη «Αθήνα είναι εσύ», τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξανάρθουν στο δήμο οι άνθρωποι που τον χρεοκόπησαν» και απευθυνόμενος στον κ. Μπακογιάννη του είπε, « τι σας έκανε, να πάρετε στο ψηφοδέλτιο σας, τους έξι από τους δέκα αντιδημάρχους -μεταξύ αυτών και τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών -εκείνης της Δημοτικής Αρχής που άφησε ένα δήμο χρεοκοπημένο; Επίσης τρεις από τους σημερινούς αντιδημάρχους του κ. Καμίνη, τους τομείς των οποίων κατηγορείτε;».

 Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης, υποψήφιος με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» είπε, «εγώ δεν θα πω «λεφτά υπάρχουν» αφήνοντας αιχμές τόσο για την κυβέρνηση που ήταν υπουργός ο κ. Γερουλάνος όσο και για τις αναφορές του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων περί πλεονάσματος στο δήμο. 

«Τι νόημα έχει ένα λογιστικό πλεόνασμα όταν ο δήμος δεν έχει λάμπες για το δημοτικό φωτισμό κ.α ; Αυτή είναι η πραγματικότητα του δήμου σήμερα» πρόσθεσε. Ακόμη είπε ότι « η Αθήνα δεν χρειάζεται μαθητευόμενους μάγους, κάποιους που θα μάθουν στην» πλάτη» της πόλης». Ο κ. Ηλιόπουλος υποψήφιος, με την «Ανοιχτή Πόλη», άφησε αιχμές κατά του κ. Μπακογιάννη ότι κινδυνολογεί στο θέμα της ασφάλειας, παρουσιάζοντας όλες τις συνοικίες της Αθήνας να έχουν οξύτατο πρόβλημα. «Η Ένωση Γονέων είπε, διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Μπακογιάννη ότι δήθεν τα φροντιστήρια στα Πατήσια κλείνουν στις οκτώ το βράδυ. Και ο κ. Μπακογιάννης ακόμα να ανακαλέσει», είπε.

Κοινή ήταν η εκτίμηση και των τεσσάρων ότι η Αθήνα σήμερα είναι μια βρώμικη πόλη και προέχει η στήριξη με μέσα και προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας. Ο κ. Μπακογιάννης, επανέλαβε τη θέση του για συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της καθαριότητας, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απολύσεις και επισημαίνοντας ότι σήμερα οι δημότες πληρώνουν υπέρογκα τέλη για υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται σ΄αυτά.«Σημασία δεν έχει το χρώμα της γάτας αλλά να πιάνει ποντίκια» είπε χαρακτηριστικά, για να δεχθεί την αιχμή του κ. Ηλιόπουλου ότι για τις « γάτες» αυτές έχει αποδειχθεί ότι η «γατοτροφή» αυτή είναι πολύ ακριβή, όπως συνέβαινε με τις ιδιωτικές εταιρίες καθαρισμού στα νοσοκομεία». Επίσης ο κ. Ηλιόπουλος ανάφερε ότι η λύση είναι η σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης. 

«Η ιδιωτικοποίηση είναι η λάθος λύση στο πρόβλημα», πρόσθεσε, από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος. Ο κ. Σοφιανός ζήτησε προσλήψεις, ενίσχυση των υποδομών και επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν ιδιώτες στην καθαριότητα, όπως στον ΧΥΤΑ Φυλής ενώ ιδιωτική είναι η εταιρία που έχει την ανακύκλωση των μπλε κάδων.

Μπακογιάννης, Γερουλάνος και Ηλιόπουλος, τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης Δημοτικής Συγκοινωνίας ενώ την αντίθεση του εξέφρασε ο κ. Σοφιανός, τονίζοντας ότι οι ίδιοι οι δημότες θα κληθούν να καλύψουν αυτή τη δαπάνη και οφείλει το κράτος να παρέχει επαρκέστατη συγκοινωνιακή κάλυψη. Σ΄ότι αφορά τα τέλη, ο κ. Σοφιανός δεσμεύτηκε για μείωση τους κατά 30% από την 1η Σεπτεμβρίου, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις επιχειρήσεις. Επίσης για κατάργηση της ανταποδοτικότητας σε υπηρεσίες του δήμου όπως πχ στα αθλητικά προγράμματα αλλά και των ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης, που είναι είπε « φοροεισπρακτικό μέτρο» και ο δήμος προϋπολογίζει έσοδα 20 εκατ. ευρώ κ.α

Αναφερόμενοι στις μέχρι τώρα διοικήσεις του δήμου αλλά και στις δυνατότητες που έχει η νέα Δημοτική Αρχή, ο κ. Ηλιόπουλος, υπενθύμισε ότι η Δημοτική Αρχή Κακλαμάνη, « το 2010 παρέδωσε έναν χρεοκοπημένο δήμο, ο οποίος σήμερα είναι πλούσιος μεν αλλά με φτωχή διαχείριση». Επεξηγώντας αυτόν τον ισχυρισμό του, ο κ. Ηλιόπουλος, άσκησε κριτική στη διοίκηση Καμίνη ότι δεν αξιοποίησε όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που είχε στη διάθεση της. «Από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ύψους 85 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε στο δήμο, έχουν απορροφηθεί λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ. Από τα έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ του Τεχνικού Προγράμματος του 2018 εκτελέσθηκαν έργα μόλις 3 εκατ. ευρώ. Ενώ από το πρόγραμμα « Φιλόδημος» που μπορούσε να πάρει 15 εκατ. ευρώ για εργασίες αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, κατέθεσε προτάσεις για 3 εκατ. ευρώ».