ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικά λεμόνια σαπίζουν στα δέντρα και εισάγουμε τούρκικα! Τι καταγγέλλει το νέο ΙΝΚΑ

Τα Ελληνικά λεμόνια μένουν στα δέντρα να σαπίζουν και οι μεγαλέμποροι εισάγουν λεμόνια από την Τουρκία. Και δεν είναι απλά αυτό, τα Τουρκικά λεμόνια ραντίζονται με επικίνδυνα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

Αυτές τις τρομερές καταγγελίες κάνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ) με ανακοίνωση του στον Τύπο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

Να μην κόψεις ούτε ένα κιλό (λεμόνι), θα κόψεις όταν τελειώσει το τούρκικο (σ.σ. που έκανε εισαγωγή …)

Στιχομυθία μεγαλέμπορου οπωροκηπευτικών Αθηνών με συνάδελφο και συνεργάτη του πόλης της επαρχίας στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου…

Έμπορος επαρχίας: Τι θα γίνει; υπάρχει λεμόνι στην περιοχή, να κόψω;Έμπορος Αθηνών: Να μην κόψεις κιλό, φέραμε λεμόνι από την Τουρκία.

Έμπορος επαρχίας: Μα εδώ υπάρχει πολύ λεμόνι και είχα υποσχεθεί ότι θα κόψουμε την άλλη εβδομάδα

Έμπορος Αθηνών: Να μην κόψεις ούτε ένα κιλό. Λεμόνι θα κόψεις όταν τελειώσει το τούρκικο !!!

Έμπορος επαρχίας: Μα, θα μεγαλώσει και θα είναι άχρηστο.

Έμπορος Αθηνών: Και εμένα τι με νοιάζει;

Ωτακουστής: μέλος του ΙΝ.ΚΑ. που μας μετέφερε αγανακτισμένος την συνομιλία.

Η προστατευόμενη από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που κυβέρνησαν επαγγελματική τάξη των μεγαλεμπόρων, αυτή που κατήγγειλε μέχρι και ο Γκαργκάνας, δεν έχει ιερό και όσιο.

Ελληνικό προϊόν θα κοπεί όταν τελειώσει το τούρκικο!!!, αν το ελληνικό αχρηστευτεί δεν νοιάζει τον μεγαλέμπορο που προμηθεύει την αγορά και η αγορά χωρίς να γνωρίζει θα αναγκαστεί να καταναλώσει το τούρκικο λεμόνι και θα αφήσει το ελληνικό να πεταχτεί, να σαπίσει στο χωράφι.

Την ίδια ώρα που το ελληνικό προϊόν αχρηστεύεται (και δεν είναι μόνο το λεμόνι αλλά πολλές δεκάδες είδη προϊόντων), η Τουρκία προκαλεί με πολεμικά μέσα την Ελλάδα συνεχώς και σε διάφορα σημεία της Μεσογείου.

Αυτό είναι το ποιόν του μεγαλέμπορου και αυτό είναι το ποιόν των κυβερνήσεων με τις οποίες υπάρχει αγαστή και αμφίπλευρη συνεργασία. Γιατί οι κυβερνήσεις γνωρίζουν από που προέρχονται τα προϊόντα που εισάγονται.

Εμείς γνωστοποιούμε τον ανωτέρω διάλογο και για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και καταναλωτών γνωστοποιούμε ότι:

– Τα τούρκικα αγροτικά προϊόντα δεν υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς απαγορεύσεων χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλων ουσιών με αυτό της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες απαγορευμένα φυτοφάρμακα κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται ελεύθερα στην Τουρκία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκικής Ενωσης Καταναλωτών Nazim Kaya κατήγγειλε τον Απρίλιο του 2014 ότι είναι άδικο για τους Τούρκους καταναλωτές να καταναλώνουν προϊόντα με δηλητηριώδη χημικά…

– Τόνοι τουρκικών αγροτικών προϊόντων επιστράφηκαν λόγω ανίχνευσης επικίνδυνων χημικών από την Γερμανία, την Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φυσικά οργανωμένη καταγραφή των επιστροφών δεν υπάρχει από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., η οποία για μία ακόμα φορά χαϊδεύει την Τουρκία.

– Μετά τις πληροφορίες αυτές με επιστολή μας προς τον Ε.Φ.Ε.Τ. ζητήσαμε εντατικούς και ελέγχους στα προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία (εξυπακούεται ότι θα πρέπει να γίνονται και στα προϊόντα άλλων χωρών).

Η Τουρκία στέλνει μολυσμένα τρόφιμα-δηλητήριο στην Ελλάδα

– Ζητήσαμε από τα αρμόδια υπουργεία πλήρη κατάλογο εισαγωγέων, προϊόντων και ποσοτήτων, καθώς και το που διοχετεύθηκαν στην λιανική αγορά.

– Ζητάμε από τον υφυπουργό ανάπτυξης την έκδοση υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική αναγραφή – ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την χώρα προέλευσης κάθε τροφίμου ή προϊόντος που έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα.

– Πλέον όσων θα πράξουμε στην συνέχεια με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών, ζητάμε από τους καταναλωτές να ρωτούν την προέλευση των προϊόντων που σκοπεύουν να αγοράσουν και την αποφυγή αγοράς και κατανάλωσης προϊόντων από άλλες χώρες, εάν τα αντίστοιχα παράγονται στην χώρα μας.

Οσο για τους εισαγωγείς μεγαλέμπορους ζητούμε από την κυβέρνηση ουσιαστικούς και εις βάθος ελέγχους και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου την εκπόνηση ενός ριζοσπαστικού εναλλακτικού σχεδίου ανάπτυξης και ενίσχυσης της ελληνικής πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων.

Με τον… φόβο ανεξέλεγκτων εισαγωγών από Τουρκία εξελίσσεται η συγκομιδή ελληνικών λεμονιώνΔιαφορετική εικόνα παρουσιάζει από περιοχή σε περιοχή η φετινή συγκομιδή λεμονιών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά μέσο όρο οι τιμές αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 40 – 50 λεπτά το κιλό παρουσιάζοντας μια σημαντική πτώση από τις αρχικές τιμές. Σε αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς, έχουν συμβάλει για ακόμα μια φορά οι μεγάλες εισαγωγές προϊόντος από την Τουρκία.

Μάλιστα για το πρόβλημα με τα Τούρκικα λεμόνια, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Α.Σ. Αιγιαλείας με την συμμετοχή συνεταιρισμών της περιοχής. Όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ζητηθεί εκ νέου η συνδρομή της πολιτείας προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή της Λακωνίας, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας, καταγράφεται “στροφή” στην καλλιέργεια λεμονιών.

Στροφή στην καλλιέργεια λεμονιάς στη Λακωνία «Οι τιμές μέχρι και αυτήν τη στιγμή είναι σε καλά επίπεδα (πριν από 10 ημέρες ήταν περίπου στο 1 ευρώ το κιλό) και η ζήτηση είναι καλή. Η παραγωγή ωστόσο φέτος είναι μειωμένη όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή της περιοχής μας.

Πάντως, θα πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια – εδώ και μια 4ετία περίπου – σημειώνεται μια “επιστροφή” στην καλλιέργεια και αρκετές καλλιέργειες πορτοκαλιών μετατρέπονται σε καλλιέργειες λεμονιών.

Ο λόγος αυτής της “στροφής” κατά την γνώμη μου προκύπτει από το γεγονός ότι τα λεμόνια έχουν καλύτερες τιμές (κυρίως το καλοκαίρι), αλλά και τη ζήτηση που έχει το προϊόν, δεδομένου ότι η εγχώρια αγορά είναι ελλειμματική», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange.

Μειωμένη παραγωγή αλλά καλύτερες τιμές στο Κιάτο Για μια καλή χρονιά σε σχέση με πέρσι κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Θεοδώρου, από την Οργάνωση Παραγωγών της ΕΑΣ Κιάτου. «Η συγκομιδή ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου. Η φετινή χρονιά σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές και την ζήτηση είναι καλύτερη μέχρι στιγμής αφού στην περιοχή μας η παραγωγή είναι μειωμένη (30 – 40%).

Οι τιμές άρχισαν από 65 λεπτά του κιλό και τώρα βρίσκονται στα 50 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές από την Τουρκία και γι’ αυτό είχαμε και αυτή την μικρή μείωση της τιμής. Ευελπιστούμε, ωστόσο, πως φέτος τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως τα περασμένα χρόνια που οι τιμές κατρακυλούσαν στα 20 λεπτά το κιλό».

Άρχισαν οι εισαγωγές από Τουρκία Από την πλευρά του ωστόσο ο κ. Βασίλη Καρέλης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι τα προβλήματα που δημιουργούν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από την Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει: «η τιμή την περίοδο αυτή έχει πέσει στα 35 λεπτά και μάλιστα τα λεμόνια μας δεν πωλούνται (η τιμή ξεκίνησε από 1 ευρώ το κιλό).

Ήδη οι εισαγωγές από Τουρκία είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές των ελληνικών λεμονιών και το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας.

Μάλιστα σχετικά με το εν λόγω ζήτημα τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήσαμε και μια σύσκεψη με τους Α.Σ. της περιοχής μας όπου τονίστηκε ότι θα πρέπει να ζητήσουμε την συνδρομή της πολιτείας ώστε να γίνουν νέες προσπάθειες τουλάχιστον ως προς τους ελέγχους των λεμονιών που εισάγονται στη χώρα μας».

Μικρότερα μεγέθη στον Πόρο Την ίδια στιγμή στον Πόρο, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει η κα. Μαρίνα Μανιάτη, γεωπόνος: «υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή φέτος και η τιμή είναι κατά μέσο όρο στα 40 λεπτά το κιλό. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι φέτος επειδή ξεκίνησαν νωρίς οι βροχές τα λεμόνια άρχισαν να ωριμάζουν πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερα μεγέθη καρπού. Σε αυτό επίσης συνέβαλε και το γεγονός ότι είχαμε αυξημένη παραγωγή».

Προβλέψεις της CLAM Τέλος αν σημειωθεί ότι κατά την Γενική Συνέλευση της CLAM, που πραγματοποιήθηκε 16 και 17 Οκτωβρίου, στη Μαδρίτη, ανακοινώθηκε ότι η παραγωγή λεμονιών στις χώρες της Μεσογείου αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό της τάξεως του 6%. Στην χώρα μας η παραγωγή λεμονιών αναμένεται ελαφρώς μόνο μειωμένη – σύμφωνα με τα στοιχεία της CLAM – στους 55.000 τόνους (πέρσι 55.500).