ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις διεκδικήσεις της Ελλάδας αναφορικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Επιπρόσθετα επεσήμανε πως μετά τη συνεδρίαση θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο με τις ακριβείς αξιώσεις της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκτός από την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου για την γερμανική περιουσία στην Ελλάδα.

Επίθεση σε Μητσοτάκη
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «το θέμα που συζητάμε σήμερα δεν αφορά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο λογαριασμός Βαρουφάκη αλλά ένα μεγάλης σημασία ζήτημα για την Ελλάδα και τον κόσμο».

Απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Πάει πολύ να ακολουθείτε την ίδια τακτική στο ζήτημα των αποζημιώσεων, όπως με τα άλλα ζητήματα. Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Ο κ. Σαμαράς πήγαινε εκεί και έλεγε ουδείς αναμάρτητος και γω βρέθηκα εκεί ως πρώτος πρωθυπουργός που το έθεσε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Πάει πολύ να μας ζητάτε και τα ρέστα! Είπα πρωτίστως ηθικό γιατί αυτή είναι σοβαρή γραμμή υποστήριξης».

«Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα δεν έχει νόημα να αναμετρηθώ με πτέρυγες του κοινοβουλίου και ίσως θα έπρεπε αυτό να το είχαν αντιληφθεί όσοι και όσες ανέβηκαν στο βήμα. Να αναμετρηθούμε με την ιστορία. Συνεδρίαση φόρος τιμής στα θύματα φασιμού και ναζισμού. Φόρος τιμής στα θύματα του Διστόμου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής του Άουσβιτς, του Νταχάου, του Μπέλτζεκ, εκεί που χάσανε τις ζωές τους χιλιάδες άνθρωποι. Πρόκειται για μια συνεδρίαση φόρο τιμής στους ήρως του Δεύτερου Παγκοσμίου για να υπερασπιστούν την τιμή τη δική τους και της πατρίδας τους», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να δηλητηριάσουν και να διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Δημοκρατία και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία με τις ελληνικές αξιώσεις
Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη ρηματική διακοίνωση που έστειλε στις αρχές του 2015 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε: «Ρηματική διακοίνωση είναι ρηματική διακοίνωση, όχι σχόλιο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου; Ρηματική διακοίνωση είναι “ανοίγουμε ένα θέμα για το οποίο διεκδικούμε ορισμένα πράγματα. Όχι να στείλουμε ένα χαρτί που να λέει ότι “λάβαμε υπόψη μας τα δημοσιεύματα, σας στα κοινοποιούμε”».

«Αμέσως μετά την ψηφοφορία θα στείλουμε ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Γερμανίας. Με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», επεσήμανε.

Όπως είπε, σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής οι απαράγραπτες αυτές αξιώσεις αφορούν:

Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

«Ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πυρά κατά της Χρυσής Αυγής
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δράση και την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, λέγοντας πως «αποτελεί ντροπή και όνειδος για την ιστορία του λαού μας η Χρυσή Αυγή».

«Ας στείλει η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη», τόνισε ο κ. Τσίπρας

«Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στην συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος. Από όλες τις πλευρές. Απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση που είναι προϋπόθεση της συγχώρεσης. Αλλά αυτή η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν», σημείωσε.

Απαντώντας στο γιατί δεν αξιοποίησε τις ελληνικές διεκδικήσεις προς τη Γερμανία, ως διαπραγματευτικό μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, ο κ. Τσίπρας, τόνισε: «Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν. Όχι την Ελλάδα. Όχι εμάς. Όχι εμένα. Καμιά σφαγή, καμία θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει και δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς. Το αποδείξαμε αυτό».

Ανοιχτό ενδεχόμενο αναγκαστικής εκτέλεσης
Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκτός από την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου για την γερμανική περιουσία στην Ελλάδα: «Πρέπει όλοι να ομονοήσουμε ότι δεν θα αφήσουμε το θέμα σττις Καλένδες αυτή τη φορά θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός… και αν χρειαστεί εξισώνοντας τον δικό μας νομικό πολιτισμό με τον ευρωπαϊκό … κατανοείτε τι εννοώ…»

Η απόφαση του Αρείου Πάγου
Η απόφαση του Αρείου Πάγου  υπ αριθμόν 11/2000 την οποία και υπαινίχθηκε ο κ. Τσίπρας, επικύρωνε απόφαση δικαστηρίου της Λειβαδιάς που επιδίκασε αποζημιώσεις και φυσικά πρόσωπα και τα δικαστικά έξοδα σε βάρος του γερμανικού δημοσίου.

Στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης τέθηκε θέμα κατάσχεσης του κτιρίου του Ινστιτούτου Γκαίτε που είναι περιουσία του γερμανικού δημοσίου. Όμως, το γερμανικό δημόσιο προσέφυγε εναντίον της επικαλούμενο ότι δεν είχε δοθεί η προβλεπόμενη από άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας άδεια του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης μια που πρόκειται αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου.  Το Πρωτοδικείο απέρριψε την προσφυγή, αλλά το Εφετείο τη δέχτηκε.

Παρότι τον Μάρτιο του 2015 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογράψει την απόφαση του Αρείου Πάγου και να την καταστήσει εκτελεστέα, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε.