GOOGLE NEWS, ΔΙΕΘΝΗ

Κτίρια- ορόσημα που κινδύνεψαν να καταστραφούν

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων προκάλεσε παγκόσμια θλίψη. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα, καθώς ένα από τα γνωστότερα μνημεία, ένα από τα σημαντικότερα κτίρια ολόκληρου του κόσμου καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα κτίριο ορόσημο του πολιτισμού έφτασε να κινδυνεύει από ολοκληρωτική καταστροφή. Όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΆΙΦΕΛ

Ο Πύργος του Άιφελ δεν είναι απλά ένα κτίριο- σύμβολο. Είναι ίσως το ίδιο το Παρίσι. Πίσω στο χρόνο όμως, όταν το 1889 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οι Παριζιάνοι δεν ήταν καθόλου χαρούμενοι με το καινούργιο τους απόκτημα.

Θα έχετε ακούσει φυσικά πως ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους διηγηματογράφους (ο οποίος συγκαταλέγεται και ανάμεσα στους σπουδαιότερους διηγηματογράφους ολόκληρου του κόσμου), ο Γκυ Ντε Μωπασσάν συνήθιζε να τρώει καθημερινά στο εστιατόριου του Πύργου κι αυτό γιατί, όπως έλεγε ο ίδιος, ήταν το μοναδικό σημείο της πόλης από το οποίο δεν ήταν ορατό αυτό το τερατούργημα.  Μάλιστα, μια ομάδα αρχιτεκτόνων και λογίων της εποχής υπέγραψαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας για την κατασκευή του πύργου, τον οποίο αποκάλεσαν άχρηστο και τερατώδη.

Προσφέρει σταθερό μισθό, σπίτι σε νησί και όλα τα έξοδα πληρωμένα για να του προσέχουν τις… γάτες

Άλλωστε, αρχικά κατασκευάστηκε με στόχο να διατηρηθεί για μια εικοσαετία και στη συνέχεια να κατεδαφιστεί. Ούτε ο ίδιος ο δημιουργός του Gustav Eiffel δεν ασχολήθηκε με ενδιαφέρον και μεράκι. Ο πύργος έγινε γιατί απλά έπρεπε να γίνει. Χρησιμοποίησε φθηνό σίδερο, τον έκανε αρκετά ψηλό ώστε να υπερέχει έναντι άλλων διάσημων κτιρίων και φρόντισε να είναι ικανός να αντέξει όρθιος για τα επόμενα 20 χρόνια.

Κάνε το ΤΕΣΤ με τις πόρτες και δες τι λέει αυτό για το μέλλον σου

Όταν όμως το 1909 έφτασε η ημερομηνία κατεδάφισης για την οποία αρκετοί Παριζιάνοι αδημονούσαν τα πράγματα είχαν αλλάξει. Ο πύργος αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας κι έτσι επετράπη η διατήρησή του και μετά τη λήξη της 20ετίας.

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Από τότε που ο John Adams εγκαταστάθηκε για πρώτη, το 1800 στον ο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, το κτίριο έχει κινδυνέψει αρκετές φορές να καταστραφεί. Δεν έχει φτάσει όμως ποτέ πιο κοντά στο όριο της απόλυτης καταστροφής όσο στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Ο Τρούμαν και η οικογένειά του άρχισαν να παρατηρούν κάποια περίεργα πράγματα στο νέο τους σπίτι. Τα πατώματα έτριζαν έντονα και το κτίριο έδινε έντονα την εντύπωση πως οδεύει προς την καταστροφή. Μέχρι που ένα πιάνο πέρασε από τον έναν όροφο στον άλλον και προσγειώθηκε σε ένα υπνοδωμάτιο.

Μίλησε με την τύχη του- Αγόρασε για ψίχουλα μια φωτογραφία που κοστίζει 4.250.000 δολάρια!! δείτε γιατί…

Ο Τρούμαν τότε κάλεσε ειδικούς να εξετάσουν το κτίριο κι εκείνοι αποφάσισαν πως ο δεύτερος όροφος του Λευκού Οίκου παρέμενε μόνο λόγω… συνήθειας. Έτσι ο Τρούμαν ξεκίνησε την ανακατασκευή του και είναι ο μόνος λόγος που στέκεται ακόμα και σήμερα. Εκείνη η πτώση του πιάνου!