ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση-ανατροπή «ψαλιδίζει» τη διαφορά!

Μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr καθώς βρίσκεται στις 6,5 μονάδες με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 27,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20,7%.

Όπως και στις μετρήσεις για τις ευρωεκλογές, έτσι και στις εκτιμήσεις για τις εθνικές εκλογές οι αναποφάσιστοι αναμένεται με την τελική στάση τους να καθορίσουν και το αποτέλεσμα, οδηγώντας ενδεχομένως και στην ανατροπή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να προκαλεί πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα, καθώς στους 13 νομούς της Μακεδονίας η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 14,3 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 4,2 μονάδων στους υπόλοιπους νομούς της χώρας.

Τρίτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 4,3%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο πιάνει πλέον το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή. Αντίθετα εκτός Βουλής μένουν τρία κόμματα που σήμερα βρίσκονται στο κοινοβούλιο: Η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το ΠΟΤΑΜΙ (1,1%) και οι ΑΝΕΛ (0,3%).

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης:

Στο μισό η διαφορά από το Μάρτη του 2017

  • ψαλίδα 6,5 για εθνικές εκλογές από 6,7 την τελευταία φορά
  • 49% η συσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ, στο 84% αυτή της ΝΔ
  • 38%: νέες εκλογές με απλή αναλογική αν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές (26%: κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, 16%: κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ)