Ο κινηματογράφος θα γινόταν η νέα βιομηχανία…
Και αυτό το ήξεραν καλά όσοι ασχολήθηκαν με αυτόν από τα πρώτα του βήματα.
Λογικό ήταν λοιπόν να ενισχύσουν τη νέα βιομηχανία με όλα όσα θα την έκαναν επικερδή και ένα από τα συστατικά του κέρδους, διεθνώς και διαχρονικά, είναι το σεξ…
Για αυτό και ο κινηματογράφος, πολύ σύντομα απέκτησε το πρώτο του σεξουαλικό σύμβολο, το οποίο στο πέρασμα του χρόνου θα διαδεχόταν πολλά και… διαφορετικά.
Η γυναίκα όμως που κατάφερε να πάρει πρώτη τον τίτλο του sex symbol είναι μία και την συναντάμε στην εποχή του βωβού κινηματογράφου.
Πρόκειται για την Αμερικανίδα ηθοποιό Θέντα Μπάρα, η οποία γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1885 στο Σινσινάτι και το πραγματικό της όνομα ήταν Θεοδοσία Μπουρ Γκούντμαν.
Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα σταρ που ουσιαστικά… κατασκευάστηκε από το μυαλό ενός παραγωγού για καθαρά ερωτική χρήση και μάλιστα με μια τελείως αρρωστημένη και νεκροφιλική αντίληψη περί ερωτισμού.
Με την Θέντα Μπάρα ξεκινά το φαινόμενο της βαμπ, δηλαδή της γυναίκας βαμπίρ που μπορεί να μην πίνει το αίμα των εραστών της, αλλά το φιλί της και γενικά ο μοιραίος και διαβολικός χαρακτήρας της επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα.
Το ανέκφραστο παίξιμό της φαντάζει ίσως γελοίο στα μάτια του σημερινού θεατή, όμως εκείνη την εποχή ήταν αυτό που «πουλήθηκε» -επιτυχώς- ως ερωτικό, ενώ η ίδια έμεινε στην ιστορία της έβδομης Τέχνης όχι για το ταλέντο της, αλλά ως απόδειξη του πως μπορεί κάποιος να γίνει σταρ, ακόμα και αν δεν έχει τα προσόντα, απλά και μόνο με την κατάλληλη προώθηση.
Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι τη θέση της πήραν άλλες σταρ που είχαν και ταλέντο, εκείνη έμεινε ως μυθική αναφορά, που διασώθηκε όχι χάρη στις ταινίες της, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν χαθεί, αλλά χάρη στις διάσημες αφίσες της, όπου ποζάρει σαν γυναίκα βαμπίρ πάνω από τα σκελετωμένα πτώματα των εραστών της…
Η Θέντα Μπάρα έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου 1955, στο Λος Άντζελες.